{ "title": "Adana İklimi", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/Adana-Iklimi-92.jpg", "date": "20.01.2024 00:10:57", "author": "ali ışık", "article": [ { "article": "Adana İklimi, Adana Türkiye'de Akdeniz ikliminin özelliklerini taşımaktadır. Yazları çok sıcak ve kurak geçmektedir. Kışları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Adana'ya kışları kar yağışı yok denilecek kadar az hatta hiç yağmıyor da diyebiliriz. Bölgede olan yağışlar ise genellikle yamaç yağışları ve gezici olan hava kütleleri ile karşılaşması sonucu oluşmaktadır. Yağış miktarı ise ortalama 625 mm'dir. Yılın yaklaşık 74 günü yağışlı geçmektedir. Yağışların yüzdesi ise %51 kışın, %26 ilkbaharda, %18 sonbaharda, %5 yazın yağış düşmektedir. Adana'da yazın nem oranı yüklü olması sebebiyle bazı yıllarda hiç yağış düşmediği görülmüştür. Yazları alçak basınç merkezi olan Çukurova'ya denizden ve Toroslar'dan hava akımı sağlanmaktadır. Böyle olarak dinamik bir yüksek basınç merkezi oluşmaktadır. Bir diğer taraftan ise barajların ve ovanın sulanması ise nem büyük ölçüde artmaktadır. Bu nedenle yazları yüklü miktarda nem yüklü bir sıcak hava görülmektedir. Ortalama görülen nem oranı %66 olmaktadır. Ancak yazın %90'ın üzerine çıktığı görülmüştür.

Adana'da en soğuk ay Ocak, en sıcak ay ise Ağustos ayıdır. Adana Ocak ayında 9 C, Ağustos ayında 28 C'dir. Adana da yağışların toprak yükseltisine göre değiştiği görülmüştür. Dağlık alanlarda yağışlar doğal olarak fazladır. Örneğin Saimbeyli de 805 mm, Feke'de 930. 5 mm'dir. Ovalarda çok nadir görülen kar, dağlarda çok erken başlamaktadır. Adana da yılın 195 günü yaz günü olarak bilinir. Bu günlerden ise 134 günü tropik gün olarak belirlenmiştir.

Adana'nın Bitki Örtüsü

Adana dediğimiz gibi Akdeniz bölgesinin iklim özelliklerini taşımaktadır. Bu yüzden doğal olarak bitki örtüsü makidir. Adana da bulunan bazı maki türleri ise; menengiç, funda, akça kesme, sakız ağacı, erguvan, çınar, yabani zeytin ve zakkumdur. Adana da görülmekte olan maki bitki örtüsü yaklaşık 800 metreye kadar geçerli olmaktadır. 800 metre ile 2000 metre arasında çam, meşe, göknar, ardıç, sedir gibi ağaç türleri görülmektedir. 2000 metreden sonra ise alp çayırları görülmektedir.
" } ] }