{ "title": "Akdeniz İkliminin Özellikleri", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/akdeniz-ikliminin-ozellikleri.jpg", "date": "20.01.2024 15:04:17", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Akdeniz ikliminin özellikleri, Akdeniz ikliminde yıllık yağış fazla olsa da uzun süre yaz kuraklığı etkisi vardır. Akdeniz ikliminde sıcaklığa göre 3 farklı türde iklim özelliği görülmektedir. Bu iklim tiplerinin özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Asıl Akdeniz İklimi: bu iklimin özelliği yazın yüksek sıcaklık derecelerinin olmasıdır. Bu sıcaklıkların yüksekliği kıyı bölgesinin genellikle kuzeyde dağlarda çevrili olması nedeniyle kuzey rüzgârlarını alamamasından kaynaklanır. Kış ayları ise Ege bölgesine göre daha yumuşak iklim koşullarına sahiptir. Buharlaşma fazla olduğu kadar, hava genellikle açık olur. Bu iklimde kar yağışı ile don nadiren olur. Ancak yaz kuraklığı uzun sürer. Kış hem geç başlar hem de ılıman bir hava olur. Genellikle kışları yağış olur. Kış ortasında başlayan yağışlar, ilkbahara kadar sürer. Bu tipte iklim Akdeniz'de dar kıyı şeridinde hüküm sürer. Yer şekillerine göre genişleyerek, içerilere sokulur. Dar kıyı şeridinde görülürse, bu bölgelerde kıyıya yakın yerlerde yüksek dağların olmasından kaynaklanır. Ege bölgesinin kıyı Ege denilen bölgesinde de bu iklim görülür.

Akdeniz yakını dağ iklimi: Güney Anadolu kıyısı boyunca yüksekliği yaklaşık 800 metreyi bulan, yeryüzü şekillerine göre alçalıp yükselen kıyılarda yazlar sıcak, kışlar ılık olan asıl Akdeniz iklim bölgesinin gerisinde dik yamaçları olan yüksek dağlar bulunmaktadır. Dağlar İç Anadolu'daki 1000-12000 mt yükseklikteki düzlüklere dik yamaçlarla iner. Bu çukur bölgenin arasında bulunan yüksek dağların olduğu yerlerde iki iklimin özellikleri görülür. Dağların çoğu bölgesi Akdeniz'e doğru dönük olduğundan, aynı etkileri alır. Kış ayları bol yağışlı geçer. Fakat yağışların çoğunluğu kar şeklinde olur. Kış döneminde kalın bir kar örtüsü bulunurken, yazın bile toprakta ince bir kar görülür. Karadeniz bölgesi dışında ülkemizde en fazla yağış alan yerler burasıdır. Yaz döneminde kıyı alanlarda görülen buharlaşmanın yerine burada az miktarda yağış olur. Yüksek dağların etkisiyle bu alanda bunaltıcı yaz sıcaklıkları, kuraklık hafif etkilidir. Bu nedenle yazın serin, nemli bir hava hakimdir. Yüksekliğin durumuna göre kışlar sert geçer. Bu bölgelerde maki bitki örtüsü yerine çam ormanları ile yüksek çayırlık alanlar vardır. Ancak bu alanlar kurak geçen İç Anadolu Bölgesinden daha farklıdır.

Marmara iklimi: Çoğu yönüyle Akdeniz iklimin özelliklerini taşıyan, bazı yönleriyle Karadeniz ikliminin özelliklerini gösteren tiptir. Sıkça değişen hava koşulları bulunur. Kar yağışları normal seviyede olur. Don ise asıl Akdeniz iklim özelliklerindedir. Hafif bir yaz kuraklığı olur. Bu özelliği Karadeniz iklimine benzer. Sıcaklık daha az olduğu için, buharlaşma fazla olmaz. Hava genellikle kapalı ve sisli olur.

" } ] }