{ "title": "Almanya Bitki Örtüsü", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/Almanya-Bitki-Ortusu-65.png", "date": "19.01.2024 23:54:58", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Almanya Bitki Örtüsü, Daha önceleri zengin orman örtüsüne sahip olan ülkede, insan eliyle bozulan orman varlığı, ülke yüzölçümünün %30'una kadar gerilediği gibi tür bakımından da eskiye oranla daha yoksuldur. Değerli ağaçların kesilerek yok edilmesi sebebiyle meşe gibi birçok tür sayıca azalmıştır. Kayın ağaçları ve kozalaklılar çoğunluktadır. Thüringen Wald'ın yüksek bölgeleri çam ağaçlarıyla kaplıdır. Kayın ağaçları Harz Dağları'nda görülür. 13. Asırda tüm ormanların %30'u kozalaklılar oluşturuyordu. Kozalaklılar, kereste üretimi yüksek olduğu için, yeniden ormanlaştırmada en çok dikilen ağaçlardır. Günümüzde bu oran %70'e kadar ulaşmıştır. Ülkenin kuzeyinde bodur ağaçlar, fundalıklar, bataklık bitki örtüsü olan katırtırnağı, kara süpürgeotu, yüksükotu, kızılağaç, söğüt ve Atlantik bitkilerine rastlanır.

Almanya bitki örtüsü: Almanya'nın bitki örtüsü, komşularından çok farklı değildir. Eski çağlarda neredeyse tamamen ormanlarla kaplı olan bu topraklarda yürütülen sistemli ağaçlandırma faaliyetleri, ormanların büyük oranda yenilenmesini sağlamıştır. Buzullardan etkilenen ovaların ormanlarında meşe, kayın, ıhlamur ve huş ağacı gibi yaprak-döken ağaçlar egemendir. Yabanıl yaşam lös kuşaklarındaki meşe-gürgen ormanlarıdır. Bu ormanların yaprak örtüsü sayısız böcek türünün, kuşların ve sincap gibi hayvanların yaşamasına olanak veriyordu.

Kuzey Almanya Ovasında, Schles-wig-Holstein'da ve Thüringen Havzasının etrafında bulunan parçalı ormanlarda yalnızca kayın ve huş ağacı çok denebilecek sayıda kalabilmiştir; meşeye ise daha az rastlanmaktadır. Yeni dikilen ağaçlar görece çabuk büyüyen iğne yapraklı türleri olduğu için bugün köknar, ladin ve çam ülkedeki yaprak döken ağaç popülasyonunu iki katını aşmıştır. İskandinavya dışında Batı Avrupa'da ormanlık alanlarının en yoğun olduğu ülke Almanya'dır. Gene de sık ormanlarla kaplı bölgelere neredeyse sadece ülkenin orta ve güneyindeki yüksek topraklarda rastlanmaktadır. Sanayi kirlenmesi, özellikle de birleşme öncesinde Demokratik Almanya sınırları içinde kalan topraklarda yapılan plansız endüstriyel üretim Almanya'nın ormanlarına büyük zarar vermiştir. Meyve ağaçları ülkenin hemen her tarafına dağılmıştır. Gene de elma, şeftali, armut, kiraz, erik, kayısı ve ayva gibi meyve ağaçlarıyla kestane, ceviz ve fındık ağaçlan da tıpkı bağlar gibi en iyi batı ve güneybatı bölgelerinde yetişmektedir. Çilek, böğürtlen, yabanmersini ve frenküzümü bütün orman ve çayırlarda boldur.

Almanya'nın geniş ormanlık ve dağlık alanları, yoğun nüfusa sahip olmasına ve çok gelişmiş bir ülkede şaşırtıcı seviyede zengin bir doğal yaşama imkân verir. Çoğu bölgede av hayvanları boldur ve sıkı avlanma yasalarıyla korunmaktadır. Bunlar arasında çeşitli geyikler, sülün, bıldırcın ve Alpler yöresinde dağ keçisi sayılabilir.

Almanya'da çok sayıda milli park vardır. Binlerce alan, doğayı koruma alanı olarak ayrılmıştır. Binlercesi de tarihsel önemi  veya doğal güzelliği nedeniyle korumaya alınmıştır.
" } ] }