{ "title": "Büyük İklim Tipleri", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/buyuk-iklim-tipleri.jpg", "date": "22.01.2024 01:33:35", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Büyük İklim Tipleri; Beyaz ışık, renklerin bütününe sahip bulunduğuna göre, hiç ışık bulunmasa bile elimizde bulunan tek şey karanlık ve siyahtır. Bu olaylarda belirli oranlarda kırmızı, mavi ve yeşil koyarak istediğimiz rengi meydana getirebiliriz. Bu üç rengin en fazla yoğunlukta eşit karışımı ise beyazı meydana getirir. Aslında Dünya'da yer alan iklimler, iklim elemanlarının farklı miktarlarda karışımından meydana gelmektedir. Eğer dünyada sıcaklık, basınç ve nem şartları aynı olsaydı dünyanın tamamında aynı iklim olurdu.

Dünya'da iklim ve doğal bitki örtüsü. Dünya'da gözüken iklim tipleri, bir yerde birbirine benzeyen sıcaklık, basınç, rüzgâr, nemlilik ve yağış özelliklerinin uzun bir vakit etkili olmasıyla iklim tipleri belirmektedir. İklimi meydana getiren bu ögelerden birinin veya ikisinin değişik olması, farklı olan iklim tiplerinin meydana gelmesine sebep olur.

Dünya'da gözüken iklimler, sıcak kuşak iklimleri, ılıman kuşak iklimleri ve soğuk kuşak iklimleri olarak üç ana bölümden oluşur. Sıcak kuşak iklimleri. Sıcak kuşak iklimlerinin ortak özellikleri, senelik sıcaklık ortalamaları 20°C'nin üzerindedir. Sıcaklık değişiklikleri Ekvator'dan uzağa gidildikçe yükselir. Soğuk mevsim bulunmamaktadır. Yağış özellikleri değişiklik gösterir. Ekvatoral iklimin özellikleri, senelik sıcaklık ortalamasının 25°C'nin üzerinde bulunduğu Ekvatoral iklimde sene boyunca yaz koşulları oluşur.

Senelik sıcaklık değişikliği 2 ve 5 °C geçmez. Güneş ışınları, sene boyunca dik ve dike yakın açılarla geldiğinden dolayı sıcaklık farkı düşüktür. Sene boyunca yükseltici hava hareketlerine bağlı olarak konveksiyonel yağış meydana gelir. Yıllık yağış oranı 2000 mm'nin üstündedir. Her mevsimin yağışlı geçtiği Ekvatoral çevre akarsularının rejimleri düzenlidir ve sene boyunca bol su taşır. Güneş ışınlarının dik geldiği Mart ve Eylül aylarında yağışlar yükselir. Bu sebeple ekinokslarda akarsularda kabarma meydana gelir. Çoğunlukla bu iklimin bulunduğu bölgelerde Laterit topraklara rastlanır.

Ekvatoral iklimin doğal bitki örtüsü, sene boyunca sıcaklık ve nem şartları elverişli bulunduğundan dolayı sürekli yeşil kalabilen yayvan yapraklı ağaçlardan meydana gelen gür ormanlardır. Yağmur ormanları ismi verilen bu ormanlardaki ağaçların boyu yağış oranının çok olması sebebiyle 40 ve 60 metrelere kadar yükselebilir. Orman altı florası da oldukça zengindir. Orman altı Florası, orman örtüsü altında loş ortamda oluşan, genellikle ot ve sarmaşık cinslerinin meydana getirdiği bitki topluluğudur.

Ekvatoral iklimin gözüktüğü bölgeler, 10° Kuzey ve Güney enlemleri arasında gözükür. Güney Amerika'da Amazon Havzası'nda gözükür. Afrika'da Kongo Havzası'nda ve Gine Körfezi kıyılarında gözükür. Asya'da Endonezya, Malezya ve Yeni Gine adalarında gözükür. Savan iklimi, yazlar sıcak ve yağışlı, kışlar sıcak ve kuraktır. Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği yaz mevsiminde yağışlar yükselir, konveksiyonel yağışlar meydana gelir. Kış mevsiminde subtropikal yüksek basıncının etkisinde bulunduğundan dolayı kış kuraklığı belirgindir. Senelik yağış oranı 1000 ve 1500 mm miktarındadır. Senelik sıcaklık değişikliği 5 ve 10 °C oranındadır. Yazları yağışlı Tropikal iklimin doğal bitki örtüsü, yaz yağışlarıyla yeşeren, uzun boylu olan, gür ot topluluklarıdır. Bunlara savan ismi verilir. Savanlar arasında yer yer kurakçıl ağaçlar oluşur. Akarsu boylarında ise galeri ormanları meydana gelir." } ] }