{ "title": "Çin İklimi", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/cin-iklimi.jpg", "date": "21.01.2024 09:29:53", "author": "BURCU YALÇIN", "article": [ { "article": "
Çin İklimi, ilk başta Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıtalım ve sonra iklimi hakkında bilgi verelim. Çin Halk Cumhuriyeti; yüz ölçümü bakımından dünyada üçüncü, nüfus açısından en büyük Güney Doğu Asya ülkesidir. Çin'in başşehri Pekin'dir. Resmi dili Çince'dir. Din konusunda çeşitlilik görülmektedir. Konfüçyonist, Budist, Taoist ve İslamiyet dinleri görülmektedir. Para birimleri Yuan olarak adlandırılır. Nüfus olarak ise en son ki veriler doğrultusunda 1,367,000,000 olduğu bilinmektedir.

Çin'in Doğusunda; Büyük Okyanus, Kuzey ve Güney Kore vardır. Batısında; Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan ve Pakistan vardır. Kuzeyinde; Rusya federasyonu ve Moğolistan vardır. Güneyinde; Hindistan, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos ve Vietnam yer almaktadır.

Çin'in İklimi

Çin büyük değişkenlik gösteren iklim yapısına sahiptir. Karasal iklim; ülkenin kuzey, batı ve kuzeybatı kesimlerinde hakimdir. Muson iklim; ülkenin güney, doğu ve güneydoğusunda görülür. Sert karasal iklim; ülkenin batı bölümlerinde hakimdir. Çin'de güneyden kuzeye gidildikçe hava durumunda değişiklik başlar. Kış mevsiminde Orta Asya üzerinde bulunan soğuk ve yüksek basınçlı hava karalardan denizlere doğru bir rüzgâra sebep olur. Yazın ise bunun tam tersi görülür. Kışın kuzey rüzgârları, yazın güney rüzgârları görülür. Dört mevsim oldukça belirgin yaşanır. Denizlerden karalara esen rüzgârlar nemli oldukları için doğu kesimleri bol yağış alır. Bu yüzden yağışlar yaz dönemlerine rast gelmektedir. Bu dönemde soğuk dalgalar, kasırgalar ve tayfunlar çok görülür. Yağış konusunda batı kesimleri çok şansız bir bölgedir. Kuzeybatı da yağış ortalaması 50 mm iken, güneydoğuda yağış ortalaması 3000 mm olmaktadır. Güneydoğudaki bu yağış yıllık yağışın %80'nine tabi olmaktadır. Güney de yağışlar mayıs ve ekim aylarında görülür. Kuzeyde yağışlar ise temmuz ve ağustos aylarına denk gelir.

Çin'in yaz mevsiminde kuzey ve güney bölgeleri hemen hemen aynı sıcaklığa sahipken, kış aylarında bu fark 35 dereceye kadar çıkar. Kuzey bölgesi sert ve soğuk kış mevsimi yaşarken, güney bölgesi ılıman bir kış mevsimi görülür. Kuzey'de yılda en az bir ay boyunca sıcaklık donma noktasının altında kalır. Özellikle kuzeybatının iç kesimlerinde sıcak ve soğuk aynı günde yaşanır. ' Şafakta kürk kaplı ceket, öğlen ince gömlek ' deyimi, buradaki bir günü doğru bir şekilde anlatmaya yetecektir. Soğukluğun etkisi güneye gidildikçe azalmaktadır.

Çin'in yüksek dağları, düz ovaları, bataklık deltaları ve bomboş çölleri olmasından dolayı bitki örtülerinde de değişiklik görülmektedir. Güneyinde bambular ve rengarenk çiçeklerle dolu astropikal bir orman görülür. Kuzeydeki dağlarda ladin ve çamlar yetişir. Dünyanın birçok yerinde anayurdu Çin olan çeşitli çiçekler, bodur ağaçlar ve süsü bitkileri yetiştirilmektedir. Dünyada bitki kaynaklarının en zengin olduğu ülkelerden biridir ve üçüncü sırada yer alır. Çin yosun bitkileri 106 familyaya ayrılır ve dünyanın yosun familyasının %70'ini oluşturur. Ayrıca 30 binden fazla bitki çeşidine sahiptir.

Çin'deki çeşitlilik hayvan varlığında da mevcuttur. Güneyde maymun, kaplan ve semenderler yaşarlar. Güneybatıda dev panda ve keçiye benzer takin adı verilen bir çeşit antilop türü yaşar bu da dünyanın hiçbir yöresinde bulunmamaktadır. Batı kesiminde en güzel sülünler yaşar ve tarih öncesi zamandan kalma küçük timsahlar yalnızca dünyanın üçüncü büyük ırmağı olan Yangtze Havza'sında bulunur.

Görüldüğü gibi Çin iklimindeki değişiklik tarıma ve hayvancılığı da çeşitlilik katmıştır. Bu çeşitlilik Çin'in tabi kaynaklarını, sosyal hayatını ve ekonomisini de olumlu- olumsuz yönde etkilenmesine sebep olmaktadır.
" } ] }