{ "title": "Dünya İklim Haritası", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/dunya-iklim-haritasi.jpg", "date": "19.01.2024 03:16:03", "author": "melike çembertaş", "article": [ { "article": "
Dünya iklim haritası, Dünya'nın farklı bölgelerinin farklı coğrafi özellikler göstermesi nedeniyle her bölgenin kendine has ve kendine özgü iklim özellikleri oluşmuştur. Bazı bölgelerde yüzlerce kilometrelik sahaları etkileyen büyük iklim grupları vardır. Bunlara makroklima denilmektedir. Makroklima iklimler içerisinde ise bölgesel değişiklikler gösteren, özel koşullu iklim alanları oluşur. Bunlar mikroklima iklimlerdir. Dünyada bunlara örnek verebileceğimiz; bölgesel örneklere bakarsak Iğdır'da pamuk tarımının yapılması ve Rize'de turunçgil yetiştirilmesi mikroklima olarak adlandırılır. Dünya İklim Haritaları hazırlanırken Mikroklima iklimler baz alınmaz. Makrıklima iklimlere göre haritalar hazırlanır ve iklim kuşakları belirlenir.

Dünya iklim haritasında sıcak iklimlerde Ekvatoral iklim de görülmektedir. Ekvatarol iklimin görüldüğü yerler; 10 kuzey ve güney enlemleri arasında etkilidir. Özellikle; Amazon, Kango havzaları, Malezya, Endonezya, Filipinler, Papua ve Yeni Ginede çok etkilidir. Konveksiyon iklimler; ısınan havaların yükselerek soğuması ile oluşmaktadır. Ekinoks tarihinde maksimum düzeye yetişir. Ekvator iklimlerde genel olarak sıcaklık nem oranına elverişlidir. Ekvator iklimlerin genel olarak görüldüğü yerler; Afrika, Kango havzası, Endonezya adaları, Gine körfezi kıyılarında görülmektedir.

Dünya iklim haritası; ekvatarol bölgelerde 1000 m'nin altındaki yerlerde sık sık orman örtüleri, makiler, bataklıklar, yüksek derecede sıcaklıklar, nemler, buharlaşmalar, yağışlar sebebiyle nüfus genel olarak azınlıktadırlar. Muson iklimi; muson rüzgârlarının etkili olduğu güney ve güneydoğu bölgelerinde etkilidir. Avustralya'nın kuzeyinde ve doğu Afrika'da Madagaskar adalarında daha fazla etkilidir.

Muson ikliminin özellikler
Çöl iklimleri; sıcak ve kuraktır. Sıcaklık dereceleri çok yüksektir. Yağışlar pek fazla görülmemektedir, yok denilecek kadar azdır. Yağış miktarları 130 milimetrenin altında olan bölgelerde çöl iklimleri görülmektedir. Bunaltıcı ve kavurucu bir sıcaklığı vardır. Bu nedenle çöl bölgelerinde yağış olmadığından kaynaklı kuraklık en ön saflardadır. Çöllerin nem oranı çok düşüktür. Belirli yağışları olmaz. Çöl fırtınaları hortum şeklinde olmaktadır. Çöllerin sıcaklık farkları kayaların fiziksel olarak parçalanmasına yol açar. Çöl ikliminin doğal bitki örtüleri kurak, ot ve çalılardan oluşur. Çöl iklimi kurak olduğu için kaktüsler yetişir. Yağmur suları gövdelerinde biriktiği için kaktüsler daha yoğunlukta yetişir. Sıcaklık farkları belirgindir. Vahalar akarsu boylarında büyük su kaynakları yanında gelişmiştir. Çöl iklimlerinin görüldüğü yerler; Arabistan, Meksika çöllerinde, Kaliforniya, Kolorada, Fas gibi yerlerde görülmektedir.
" } ] }