{ "title": "Dünya İklim Kuşakları", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/Dunya-Iklim-Kusaklari-46.png", "date": "21.01.2024 21:46:30", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "Dünya iklim kuşakları, yaşadığımız iklim sadece bizim gördüğümüzden ibarettir. Oysaki dünya üzerinde çok çeşitli iklim kuşakları yaşanmaktadır. Bazıları yaşam şartlarına çok uygun olsa da bazıları yaşamı çok zorlamaktadır.

Dünya iklim kuşakları nelerdir?

Ekvatoral iklim: 1000 metreden alçak bölgelerde ve Ekvator çevresinde görülür. Örneğin Kongo ve Amazon havzalarında Ekvatoral iklim görülür. Yıllık sıcaklık 25-30 derece arasında değişim göstermektedir. Dereceler arasında en fazla 1-2 derece oynamaktadır. Ekvatoral iklim görülen bölgelerde yağış miktarı, yıllık 2000 milimetrenin üzerindedir. Yağışlar düzenli olarak yağarlar. Güneş ışınları dik düştüğü zamanlarda, yağışlarda daha da artış gösterir. Çok uzun, yeşil ve geniş yapraklı ağaçlardan oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. Tropikal yağmur ormanları mevcuttur.

Savan iklim: Yazları yağışlı olan tropikal bir iklimdir. Doğu Afrika ve Batı Afrika platolarında, Güney Brezilyada savana iklimi görülebilir. İki yarım kürenin, 10-20. Paralelleri arasında görülmektedir. Yıllık sıcaklık oranları 20-25 derece arasında değişim göstermektedir. Yıllık sıcaklıklarda 5-10 derece farklılık gösterebilir. Yılın belirli bir dönemi kurak geçer. Güneş ışınlarının dik düştüğü zamanlarda yağış artabilir. Bitki örtüsü yaz döneminde yağışlı, yeşeren, kurak olan zamanlarda ise sararan çalılardan oluşan savan iklimi görülür. Yağışların her biri konveksiyonel kökenlidir ve yağmur şeklinde oluşmaktadır.

Subtropikal çöl iklimi: Dönencelerle 30. Paralel meridyenler arasında görülmektedir. Batı Avustralya, Kuzey Afrika ve Arap Yarımadasında subtropikal iklim görülebilir. Yıllık ortalama sıcaklık 25-30 derece arasında değişmektedir. Günlük sıcaklık farkı çok görülür. Nem oranı ise oldukça düşüktür. Dinamik basınç etkisi ile yıllık yağış miktarı 150 milimetrenin altındadır. Subtropikal çöl ikliminin görüldüğü bu çöllerde, her an alçalıcı hava hareketleri görüldüğünden önemli bir rol oynamaktadır. Kuraklık yaşanır. Kuraklığa bağlı olarak dayanıklı, sert ve çalı toplulukları görülmektedir.

Muson iklimi: Hindistan'da, Çin'de ve Japonya'da görülen muson iklimi, Asya kıtasının güneyinde, doğusunda ve güney doğusunda görülmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık, Doğu Asya'da 15 derecede seyrederken, Güney Asya'da yirmi derecede görülmektedir. Yıllık sıcaklık farkı 15 dereceye kadar farklılık gösterebilmektedir. Ortalama yağış miktarı en çok, muson iklimleri görülen yerlerde görülmektedir.

Ilıman okyanus iklimi: En çok orta Asya kuşağındaki kıtaların batı kesimlerinde görülmektedir ılıman okyanus iklimi. Yıllık sıcaklık ortalaması on ile on beş derece arasında değişmektedir. Yağış rejimleri düzenli olduğundan, bin milimetrenin üzerinde yıllık yağış oranı bulunur. Kış ayları ılık geçer. Yaz ayları ise serin geçer. Nem çok fazladır ve bulutlar gözle görülür oranda fazlalık gösterirler. Bu iklim yerlerinin ılıman okyanus kuşağında olması, sıcak su akıntılarının, yağışlı havanın, batı rüzgârlarının olmasının da etkisi vardır. Kışın yaprakları dökülen karma yapraklı ormanlar, bitki örtüsünü oluşturmaktadır.

Akdeniz iklimi: Her iki yarım kürenin 30-40. Paralelleri arasında Akdeniz iklimi görülmektedir. Güney Afrika bölgesinde, Akdeniz kıyılarında, Amerika'nın Kaliforniya kıyılarında ve Orta Şili'de Akdeniz iklimi görülmektedir. Yıllık sıcaklık ortalaması 15-20 derece arasında değişim göstermektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve yağışlı geçer. Kışın çok soğuk olmadığından, don olayları ve buzlanma görülme olasılığı çok düşüktür. Yıllık yağış miktarı ise 500-1000 milimetre arasında değişmektedir. Yağışlar genel olarak kışın yağar. Yazın yağış görülmesi çok az olasılıktır. Makilerin yok olduğu yerlerde diz boyu çalılarına rastlanmaktadır. Doğal bitki örtüsü maki topluluklarında oluşmaktadır.

Orta kuşak step iklimi: Yıllık yağış miktarı 500 mm altındadır. Bitki örtüsü bozkırdan oluşmaktadır.

Sert karasal iklim: Doğal bitki örtüsü, tayga ormanlarından oluşur. Yıllık sıcaklık farkı 40 dereceden fazla olmaktadır. Sıcaklık ortalaması, 5 derecenin altındadır. Kışlar soğuk geçer ve uzun sürer.
" } ] }