{ "title": "Ege Bölgesinin İklimi", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/ege-bolgesinin-iklimi.jpg", "date": "21.01.2024 10:11:49", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Ege bölgesi, denize kıyısı bulunan bölgelerimizden birisidir. İklim farklılığı, bitki örtüsü, yer şekilleri ve sıcaklık faktörleri bakımından iki ayrı bölümü vardır. Ege bölümü ve iç batı ana dolu bölümü olarak ayrılır. Aslında ege bölgesinde dağların denize dik uzandığı için denizcilik etkisi, iç kesimlerine kadar ulaşır. Bundan dolayı fazla fark yoktur. Ege bölgesinin iklimi, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmekte olup, genel itibariyle Akdeniz iklimi etkin olmaktadır.

Akdeniz iklimi, Ege bölgesi içinde farklı bir şekilde kendini göstermektedir. Çünkü özellikle iç batı ana dolu bölümünde, Akdeniz ikliminin ılıman etkisi, yerini step iklime bırakmaktadır. Akdeniz iklimi daha çok ege kıyılarında yaşanmaktadır. Yağış miktarında, çok büyük fark yaşanmaz. Ancak iç batı ana dolu bölümünde, yağış miktarı, günlük sıcaklık farkları, karlı gün sayısı gibi faktörler göze çarpmaktadır.

Ege bölgesine genel olarak bakıldığında, sıcaklık kıyıdan, iç kesimlere gidildikçe düşmektedir. Aynı şekilde ege bölgesinde kıyı boyunca güneyden, kuzeye doğru gidildikçe sıcaklık düşer. Kışın en soğuk aylarda güneyde ortalama 14 derece iken, kuzeyde ise 8 derece olmaktadır. Ege kıyılarında bir ilimizde ise yazın sıcaklık ortalaması 29 derece iken, iç kesimlerde bulunan bir ilde yaz sıcaklık ortalaması 25 derece olmaktadır. Ege bölgesinde sıcaklık ortalaması kıyı kesimi boyunca kuzeyden güneye doğru artma gösterir. Bölgenin en yağışlı olduğu mevsim kıştır, bu yağışlar kıyı kesimde yağmur şeklinde düşerken iç kesimlerde kar şeklindedir. En soğuk ve en sıcak ay ortalamalarında bu kuzey güney yönündeki sıcaklık ortalamaları belirler. Ege bölgesinde iç kesimlerdeki ovalara gelindiğinde iklim Akdeniz ikliminden karasal iklime dönüşmektedir. Bu nedenle kıyı kesime göre kışlar daha soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise daha sıcaktır. İç batı kısmına gelindiğinde iklim tam olarak karasal iklim olur kışlar tamamen soğuk ve dondurucudur. Yağış miktarı olarak iller arasında çok farklılık görülmez. Yıllık yağış miktarı genel olarak 500-600 mm olmaktadır. Ege bölgesinin kıyı kesiminde yağış miktarı ortalama 700-800 mm iken bu miktar iç kesimlerde düşmektedir. Kuzeyden esen rüzgârlar sıcaklığı düşürücü etki yapar. Fakat bu kuzeyden esen rüzgârlar güneye doğru yani sıcak alana doğru estiği için kuru ve yağış bırakmayan rüzgârlardır. Bir de gündüz ile gece arasındaki sıcaklık farkı olmasından dolayı gündüzleri denizden karaya, geceleri ise karadan denize rüzgâr eser bu rüzgâra meltem rüzgârları denmektedir. İklim özelliklerinin bitki örtüsü üzerinde de etkisi vardır. Akdeniz ikliminin etkili olduğu kıyı kesimlerde bu iklimin özelliğini gösteren bitki örtüsüne rastlanırken ege bölgesinin kuzey kesimine çıktıkça nemli Karadeniz ikliminin özelliğini yansıtan bitki örtüsüne rastlanır. Doğuya doğru gidildiğinde ise karasal iklimin etkisiyle bozkırlar görülmektedir.
" } ] }