{ "title": "Hindistan İklimi", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/Hindistan-Iklimi-31.jpg", "date": "20.01.2024 03:00:39", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "
Hindistan iklimi genel olarak yağışlıdır. Güney Asya'da yer alan Hindistan'da üç çeşit iklim görülmektedir. Sıcak iklim, ıslak iklim (Muson iklimi) ve serin iklim. Hindistan'ın genelinde hâkim olan iklim türü Muson iklimidir. Muson iklimi ise sel oluşturacak kadar çok yağan yağmurlar ve okyanusun da etkisiyle sert esen rüzgârlarıyla bilinir. Muson ikliminde yazlar ılık ve yağışlı, kışlar kurak ve soğuktur. Ekvatora yakın yerlerde yağış artarken kuzeye doğru ise yükselti ve enlemin etkisiyle sıcaklık azalır. Yağmurlarla birlikte sıcaklık değerleri de farklılık gösterir. Muson iklimini, Güney Batı Musonu ve Kuzey Doğu Musonu olarak değerlendirebiliriz. Güney ve Kuzey Musonları birbirinden farklı özelliktedir. Güney batı musonları haziran ve eylül aylarında yağmurlu geçer. Kuzey doğu musonları ise ekim ve şubat ayları arasında tahribi yüksek yağışı olan bir iklimdir. Hindistan kasım ve şubat arasında serindir. Şubat sonrasında sıcaklıklar artmaya başlar. Nisan, mayıs ve haziranda sıcaklık peyderpey en yüksek hale gelir. (40-45 derece). Güney bölgelerinde sıcaklık daha fazladır. Nem ise %85 dolaylarındadır. Mayıs sonlarına doğru sağanak yağış, nem artışı ve fırtınalarla muson iklimi iyice kendini hissettirir. Zamanla yağmur ülkenin genelini etkisi altına alır. Muson ikliminde önce sıcak sonra kuru tozlu hava, yerini sıcak nemli bir iklime bırakır. Genellikle bu dönemde her gün yağmur yağar ve aşırı nem vardır. Ekim sonrası aralığa kadar muson iklimi yaşanmaz. Kuzeyde hava soğur. En çok bu dönemlerde ülke turistlerin ziyaretine uğrar.

Muson yağmurları Hindistan'ın bölgelerine göre değişiklik gösterir. Dağlık bölgelerde yükseltiye bağlı yağış da artar. Dünyanın en fazla yağış alan yerleşim yeri Çerapunçi Hindistan'dadır. Yağış alan bölgelere göre bitki örtüsü de değişiklik göstermektedir. Aylarca devam eden sağanak yağmurlar yaban hayatın yanında insan hayatını da olumsuz etkiler. Seller büyük can kayıplarına neden olmaktadır. Hindistan'ın güney bölgesinde her yıl yaşanan sellerde yerleşim alanları büyük zarar görmektedir. Kıyı kesimleri iç bölgelere göre daha yağışlı geçer.

Hindistan iklim özellikler şunlardır
" } ] }