{ "title": "İklim Çeşitleri", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/iklim-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 05:50:04", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
İklim Çeşitleri

1. Ekvatoral İklim

Ekvatoral iklim 10 derece kuzey enlemi ve güney enlemi arasında görülmektedir. Bu iklim daha çok Amazon ve Kongo havzalarında etkin olarak görülmektedir. Endonozya ve ginede çok karşılaşılan bu iklim oldukça sıcak bir iklim çeşididir. Yıllık ortalama sıcaklığı 25 derece olan bu iklim çok fazla sıcaklık farkı göstermez. Son yıllarda bu sıcaklık farkı 44 dereceyi geçmemiştir. Sıcak ve nemli olan bu bölgelerde sürekli olarak yeşil yağmur ormanları yer alır.

2. Tropikal İklim

Ekvatoral iklimin yanında bulunan 10 derece ve 30 derece kuzey ve güney enlemleri arasında bulunmaktadır. Sudan, Çad, Nijerya, Moritanya. Gibi ülkelerde bu iklim görülür. Bu iklim türünde ortalama olarak sıcaklık 20 derecedir. Ekvatoral iklime göre biraz daha sıcaklık farkı yüksektir. Yazları yağışlı geçen bu iklimde kış ayları kurak geçmektedir. Yıllık olarak bu iklimde yağış miktarı 1000 ile 2000 arasında değişiklikler göstermektedir. Bu yağışlar direk olarak yağmur şeklinde görülür. Yaz aylarında gür ve uzun boylu otlar yetişmektedir.

3. Muson İklimi

Asya kıtasının güneyinde görülen bu iklim türü aslında iklim türleri arasında en güzel olanıdır. Ne sıcak ne de soğuk olan bu iklim türünde muson rüzgârları etkilidir. Yaz sıcaklıkları 25 dereceyi geçmektedir. Kışın sıcaklıkların düşmesi ile yağışlar artar ve yıllık 2000 mm'yi geçer. Muson ikliminde geniş yapraklı bitkiler yetişmektedir. Bu yapraklar ise uzun ot toplulukları arasında belirir. Bu iklimde şeker kamışı, çay, pirinç gibi önemli bitkiler yetişmektedir.

4. Çöl İklimi

Adından da anlaşıldığı gibi çöl iklimi çöl olan bölgelerde görülmektedir. Yağışlar yok denecek derecede az olsa da 100 mm altında seyretmektedir. Sıcaklıkların 50 derecenin üzerinde olması bu iklimin oldukça kurak olmasına neden olmaktadır. Bitki yetişmesi oldukça zor olduğu için sadece kumdan oluşan bölgelerde bu iklim görülür.

B) ILIMAN İKLİMLER

1. Akdeniz İklimi

Bu iklim 30- 40 derece enlemlerinde ekilidir. Akdeniz çevresindeki bu iklim Amerikanın batısında da görülmektedir. Yıllık olarak sıcaklık ortalaması 20 ile 25 derece arasındadır. Yıllık yağış miktarı ise 500 ile 1000 mm'dir. Bitki örtüsüyse kısa boylu ağaçlardan oluşur.

2. Okyanusal iklim

40 ile 60 derece arasında görülmektedir. Batı Avrupa'da görülen bir iklim türüdür. Ülkemizde bu iklim tütüne rastlanmaz. Sıcaklık ortalaması 15-20 derece arasında değişmektedir. Bitki örtüsünde alçak bölgelerde geniş yapraklı, yüksek yerlerde iğne yapraklı bitkiler görülür.

3. Karasal İklim

Bu iklim türü orta kuşakta görülen bir iklim türüdür. Doğu Avrupa, Sibirya gibi bölgelerde görülür. Sıcaklık ortalaması 0 ile 10 derece arasında değişmektedir. Yani son derece soğuk iklimler arasındadır. Karlar toprak üzerinde 5 ay kadar kalmaktadır. İğne yapraklı ağaçlardan oluşur.

4. Step İklim

Yine orta kuşakta yer alan bir iklim türüdür. Bu iklim aslında yarı kurak karasal iklim tipidir. Oldukça soğuktur. Bu nedenle iğne yapraklı bitkiler görülmektedir. Karasal iklimden tek farkı az yağış olmasıdır.

C) SOĞUK İKLİMLER

1. Tundra İklim

60 derecede görülen bu iklim oldukça soğuk geçen bir iklime sahiptir. İnsanlar genel olarak kutup iklimi olarak bilirler. Sıcaklık ortalaması 10 dereceyi geçmeyen bu iklimde bitki örtüsü toprak donuk olduğu için görülmez. Kuzey Sibirya'da ve Kuzey Kanada'da görülmektedir.

2. Kutup İklim

Sıcaklık -40 derecededir. Bitki örtüsü, yüzeyin donmuş olması nedeni ile görülmez. Zemin buzlarla kaplıdır. Sıcaklık farkı ise bu iklimde 20'de 30 derece kadar fazladır. En çok kuzey kutbunda görülmektedir.
" } ] }