{ "title": "İklimler ve Özellikleri", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/iklimler-ve-ozellikleri.jpg", "date": "21.01.2024 08:44:17", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "İklimler ve özellikleri, Genel özellikleri bakımdan iklimler 3 gruba ayrılır. Bunlar sıcak iklimler, soğuk iklimler ve ılıman iklimlerdir. İklim tiplerini ayıran en önemli özellikleri bitki örtüleridir. Sıcak iklimler; Ekvatoral iklimler, tropikal iklim, muson iklimi ve çöl iklimidir. Ekvatoral iklim, yıllık sıcaklığı ortalama 25 derece civarındadır. Yıllık ortalama sıcaklık farkı 4 dereceyi geçmez, yağış rejimi düzenlidir. 2000mm'den fazla yıllık yağış miktarı vardır. İklimi nemli sıcak olduğu için, daima yeşildir ve yağmur ormanları vardır. Bu ağaçların boyu 60 metreyi bulur. Çok sık oldukları için, güneş ışınları zemine fazla vurmaz.

Tropikal iklimde sıcaklık ortalama 20 derece civarındadır. Yazlar yağışlı kışlar kuraktır. Yıllık ortalama yağış miktarı 1000-2000mm civarındadır. Yağışlar yağmur şeklindedir. Bitki örtüsü ise yaz yağmurlarıyla yeşeren, 1.5 metreyi bulan uzun boylu otlardan oluşan savanlardır. Savanların arasın da seyrek olarak ağaç toplulukları vardır. Bu iklim bölgesinde fil, antilop, aslan gibi hayvanlar yaşar. Muson iklimi Asya kıtasının güney doğusun da görülür. Muson rüzgârlarının etkisiyle, bu iklim tipi oluşur. Sıcaklık 25 dereceyi geçer. Kışın sıcaklık azalır. Yıllık ortalama 2000mm civarında yağış vardır. Muson rüzgârları denizden karaya doğru estiği için, yağışlar yazın görülür. Kışları da genellikle kurak geçer. Yağışları da yağmur şeklindedir. Bitki örtüsü uzun boylu ot topluluklarıdır. Bu tür iklimde pirinç, şeker kamışı ve çay gibi doğal ürünler yetişir. Çöl iklimi 100 mm'den az yağış alır. Bu yüzden çöl iklimi görülür. Nem miktarının da az olmasından dolayı sıcaklık farkı 40-50 derecedir. Bitki örtüsü genellikle kaktüslerden oluşur. Yazlar çok sıcak kışlar çok soğuk geçer.

Ilıman iklimler; Akdeniz iklimi, okyanusal iklim, karasal iklim ve step iklimi olarak dörde ayrılır. Akdeniz ikliminin olduğu yerler yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Yıllık sıcaklık farkı ortalama 18 derecedir. Kışın cephe yağışları görülen bu iklim bölgesin de yazlar kurak geçer. Bitki örtüsü makidir. Defne, zakkum, zeytin gibi çeşidi vardır. Okyanusal iklim, yazları serin, kışları ılık geçer. Yıllık sıcaklık ortalaması 14-15 derece civarındadır. Her mevsim yağış alır. Bitki örtüsü alçak alanlarda geniş yapraklı, yükseklerde ise iğne yapraklı ormanlardır. Karasal iklimde kışlar çok soğuk ve uzun, yazlar kısa ve sıcaktır. Yıllık sıcaklık farkı 20-40 derece arasındadır. Bitki örtüsü tayga ormanlarıdır. Yağışların azaldığı yerlerde ise bozkır görülür. Step ikliminde yıllık yağış miktarı 300-500mm civarındadır. En fazla yağışa ilkbahar da rastlanır. Bitki örtüsü steptir.

Soğuk iklimler; tundra iklimi, kutup iklimi ve yüksek dağ iklimidir. Tundra ikliminde en sıcak ayın bile ortalaması 10 dereceyi geçmez. Kışın sıcaklık -40 dereceyi bulur. Yağış ortalaması 200-250mm civarındadır. Bitki örtüsü tundradır. Toprak yılın büyük bir kısmın da donmuş haldedir. Kutup iklimin de ise sıcaklık-40 dereceyi bulur. Ortalama yağış 200mm civarıdır. Zemin buzullarla kaplı olduğu için, bitki örtüsü bulunmamaktadır. Yüksek dağ iklimi sıcak kuşaktaki dağların zirvelerin de bulunur. Yağış az sıcaklık ise düşüktür. Zeminin buzullarla kaplı olmadığı yerlerde, seyrek otlar yetişir.
" } ] }