{ "title": "Ilıman İklim", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/iliman-iklim.jpg", "date": "21.01.2024 00:18:51", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Ilıman iklim, kendi arasında dört farklı grupta incelenmektedir. Dünyada ormanlık bölgelerin olduğu yerlerde ve tundra ikliminin görüldüğü bölgelerde bulunan bu iklim karasal iklim, Akdeniz iklimi, Okyanusal iklim ve step iklim olmak üzere farklı gruplarda incelenmiştir. Ilıman iklimin en önemli özelliklerinden biri tabi ki ne çok sıcak ne de çok soğuk olmasıdır. Bu özelliği ile bilinen bu iklimde birçok bitki örtüsü mevcuttur. Dünyanın yüzde 15'ini oluşturan bu iklim türü üzerinde dünya nüfusunun yüzde kırk sekizi yer almaktadır. Bu durumun yanı sıra teknolojik açıdan en gelişmiş ülkelerde ılıman iklim görülen bölgelerde yaşamaktadır. Yaz ve kış aylarında çok büyük farkların olduğu bu iklimler Asya ve Orta Kuzey Amerika'da etkin bir şekilde görülmektedir.

Ilıman İklim Çeşitleri

1. Akdeniz Ilıman İklim: En sıcak aylar genellikle 35-40 dereceye kadar artış göstermektedir. Bu iklimin soğuk ortalaması ise genellikle 8 ile 10 derece arasında farklılıklar göstermektedir. Akdeniz iklimlerinde don olayının görülme ihtimali çok azdır. Bu durumun yanı sıra kar yağışı da çok fazla görülmemektedir. Genellikle yağışların yağmur şeklinde görülmesi bu iklimin nemli olduğunun göstergesidir. Cephesel yağışların en yoğun görüldüğü iklim türü Akdeniz iklimdir. Akdeniz iklim, ılıman iklim arasında önemli bir yer alır.

2. Okyanusal İklim: bu iklim türü yine ılıman iklim içerisinde çok önemli bir yer almaktadır. Batı rüzgârının büyük etkileri olan bu iklim daha seyrek bir şekilde doğu kesimlerde görülmektedir. Kanada'nın batısı, Avrupa'nın kuzeybatısı, şilinin güneybatısı, Güney Afrika bölgelerinde etkili olan bu iklim ülkemizde çok fazla etkili değildir. Ülkemizde çok nadir olarak Karadeniz kıyılarında bu iklime rastlanır. Bu iklim özellikleri içerisinde yaz ayları oldukça serin, kış ayları ise ılık geçer. Bu durumun en büyük nedeni bölgenin nem miktarının fazla olmasıdır. Yıllık olarak yağış miktarı 600 ile 1500 arasında değişiklikler görülmektedir. Doğal bitki örtüsü ormanlıktır. Alçak kesimlerde bu bitki örtüsü daha çok kış aylarında yapraklarını dökmektedir. Yüksek yerlerde ise bu bitki örtüsü iğne yapraklıdır.

3. Karasal İklim: Karasal iklimin en büyük özelliğinden biri gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olmasıdır. Kış aylarının çok erken geldiği bu iklim, Tayga, Sibirya, Kanada gibi ülkelerde etkilerini göstermektedir. Yıllık yağış oldukça azdır. 500 ile 600 arası olan bu iklim türünde bitki örtüsü de bu duruma bağlı olarak bozkır şeklinde görülmektedir. Bu iklimde en soğuk ay -10 derecelerde sıcaklıklar gösterir. Bu bölgelerdeki yağış en fazla ilkbahar ve son bahar aylarında görülmektedir. Yılın geri kalan zamanlarında bu gibi yağışlar görülmez.

4. Step İklimi: Ilıman iklim özellikleri arasında çok büyük özelliklere sahip olan bu iklim aslında yarı kurak bir iklimdir. Genellikle sıcaklığı 15 ile 30 derece olan bu iklimde en azla yağış yılın ilkbahar aylarında görülmektedir. Yıllık yağış son derece azdır. Yaklaşık olarak 300 ile 400 mm yağış vardır. Buna bağlı olarak bitki örtüsü bozkırdır. Yıllık sıcaklık farkı nemsizlik nedeni ile son derece fazladır. Kış ayları bu ılıman iklim türünde son derece soğuk geçmektedir. Görüldüğü yerler ise daha çok Orta Asya, Anadolu'nun iç kısımları, Kuzey Amerika'nın orta kesimleridir.
" } ] }