{ "title": "İsveç İklimi", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/Isvec-Iklimi-96.jpg", "date": "21.01.2024 16:21:28", "author": "Tolga Yaşar", "article": [ { "article": "İsveç iklimi, hakkındaki etkileri ve özelliklerini bu makalemizde açıklayacağız. İsveç Sibirya ile aynı enlem üzerinde bulunmasına rağmen İskandinav Dağlarının Atlas Okyanusunun etkisinden koruduğu için yakınlarındaki Rusya ve Kanada'ya göre daha sıcak ve ılıman bir havaya sahiptir. Ülkede yıl boyunca dört mevsim görülür ve yer yer komşu ülkelere göre daha yumuşak hava olayları belirgin bir şekilde görülmektedir. İsveç'in doğu bölümü Sovyetler Birliği tarafından gelen soğuk rüzgârların etkisindedir. Ülke üç farklı iklim tipine ayrılmaktadır. En güneyine okyanus iklimi, orta kesimlerde karasal iklim, kuzey bölgelere ise subarktik iklim görülmektedir. İsveç'in kendi ile aynı hatta kendinden alçak enlemlere sahip ülkelere göre daha sıcak ve ılıman olmasının nedeni Gulf Stream denilen okyanus akıntılarıdır.

Ülkenin kuzey kutup dairesinde yer alan bölgesi için yaz boyu hiç güneş batmaz iken kışları da hiç güneş doğmaz. Yine Güneydoğu tarafında yer alan başkent Stokholm'da haziran ayında tam 18 saat gündüz görülür. Ancak bu kentte aralık ayında ise sadece 6 saat gündüz yaşanır. Ülkedeki sıcaklıklar kuzeyden güneye doğru farklılık gösterir. Güney ve orta bölgeler yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve yağışlıdır. Daha serin yazlar ile uzun, sert kışların görüldüğü ülkenin kuzey bölgelerine hava genelde eylülden mayısa kadar donma noktasının altındadır ve çok sert kış yaşanmaktadır. Ülkede şimdiye kadar görülmüş en yüksek sıcaklık 38 derece en düşük sıcaklık ise -52.6 derecedir.

İsveç iklimi yağış

İsveç ikliminde ortalama 500-800 mm arasında değişiklik gösteren yağış görülür. Tropikal yağış faktörü nedeni ile bitki örtüsü sık ve gür ormanlardır. Bu nedenle genelde dağlık ve ormanlık alanların kapladığı İsveç'te tarım arazileri oldukça kısıtlıdır. Tipik bir tundra iklimi de denilebilir.
" } ] }