{ "title": "İzmir'in İklimi", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/izmirin-iklimi.jpg", "date": "20.01.2024 05:10:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İzmir'in iklimi, İzmir Ege bölgesi kıyı kesimlerinde yer alan bir ilimizdir. Dolayısıyla iklim özellikleri bakımından Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Bu nedenle yaz ayları sıcak ve kurak geçerken, kış ayları ılık ve bol yağışlı geçer. İlimizdeki en sıcak aylar Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Yıl boyu şehrimizde sıfırın altında sıcaklığa sahip 10 gün geçmez. Yılın önemli bir bölümünde sıcaklık 30 derecenin üzerinde seyreder. Kış aylarındaki yağışlar çoğunlukla yağmurdur. Kar yağışı oldukça nadir görülür. Yıllık yağış miktarı bölgelere göre 700-1000 mm arasında değişir.

İzmir'in ikliminde yazları sıcak geçse de imbat denilen rüzgârlar serinliğe neden olur. Kara ve denizdeki gece gündüz sıcaklık farkından oluşan bu rüzgârlar bu şehrimize has bir özelliktir. Yazları sıcaklığın etkisini bu rüzgârlarla unutursunuz. Havaya tatlı bir serinlik verir. Şehirdeki Kemalpaşa gibi ilçeler en fazla yağış alan yerlerdir. Şehirdeki sıcaklık +42,7 ile -8,4 derece arasında değişir.

İzmir'in iklim özellikleri nedeniyle yaz, kış yemyeşil bir bitki örtüsü vardır. Şehirdeki bitki örtüsü zengindir. Orman ve fundalıkları fazladır. Toprakların %33 kadarı dikilen tarım sahası, %15 kadarı çayır ve meralardan oluşur. Şehirdeki tarıma elverişli olmayan topraklar %2 oranındadır. Ormanlık alanlarında en fazla kızılçam, çam, fıstık çamı, selvi, zeytin ağaçları, makilik dikkat çeker. Bazı yörelerde bağ ve meyve bahçeleri oldukça yaygındır. Şehirdeki Kozak Dağı ülkemizin en büyük çam fıstığı istihsal alanlarını oluşturur.

İzmir'in iklimi Akdeniz iklim özelliklerini gösterir. Bu nedenle yazın olduğu kadar, kışın da yaşam daha kolaydır. Çetin geçen kış şartları şehirde görülmez. Bol yağış aldığından doğası, bitki örtüsü de her mevsim yeşildir.
" } ] }