{ "title": "Karasal İklim", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/karasal-iklim.jpg", "date": "20.01.2024 04:11:52", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Karasal İklim

İklim, sınırları belli bir alanda uzun yıllar boyunca yapılan gözlemler sonucu hava olaylarında meydana gelen değişimler sonucu ortaya çıkan sınıflandırmalardır. İklimi etkilen bazı faktörler bulunmaktadır. Bir yerin yer şekilleri ve bulunduğu konum iklimi etkilemekte ve değiştirmektedir. İklim çeşitlerinde biri de karasal iklimdir. Karasal iklim deniz etkisinden uzak, orta kesimlerde etkili olan bir iklim çeşididir. Karasal iklim dünyada genellikle Kuzey Yarım Küre de etkilidir. Karasal iklim de sürekli rüzgârlar etkili olmaktadır. Karasal iklimin etkili olduğu yerlerde kışlar çok soğuk ve karlı geçerken yazlar ise aşırı sıcak ve kurak geçmektedir. Mevsimler arası sıcaklık farkı belirgindir. Karsal iklimin hâkim olduğu yerlerde yazlar erken başlamakta ve aşırı sıcak geçmektedir. Kışlar da erken başlar ve karın yerde kalma süresi uzundur. Karsal iklimin hâkim olduğu yerler de karın yerde kalma süresi ortalama 90 gündür. Karsal iklimin hâkim olduğu yerlerde gece ve gündüz sıcaklık farkı çok belirgindir.

Türkiye sahip olduğu yer şekilleri nedeniyle karasal iklim birçok bölgede görülmektedir. Karasal iklim özellikle Doğu Anadolu, İç Anadolu ve İç Batı Anadolu bölgelerinde rastlanmaktadır. Bu bölgelerin ortak özellikleri yarı kurak olmaları ve iç kesimler de yer almalarıdır. Karasal iklimin oluşmasında etkili olan temel neden bölgelerin denizden uzak olmasıdır. Karasal iklimin oluşmasında bölgelerin denizden uzak olması tek neden değildir. Bölgelerin sahip olduğu yer şekilleri karasallığı etkilemektedir. Karasallık şiddeti bölgelere göre farklılık göstermektedir. Karasallık şiddetini ölçmek için yıllık sıcaklık farkına bakılması gerekmektedir. Karasal iklimin etkili olduğu bölgeler de genellikle yıllık yağış miktarı az olmakta, sıcaklık farkı yüksek olmakta ve doğal bitki örtüsü ise zayıf olmaktadır.

Karasal İklimin Genel Özellikleri Nelerdir?
" } ] }