{ "title": "Malatya İklimi", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/Malatya-Iklimi-55.jpg", "date": "20.01.2024 07:39:56", "author": "Kadriye yılmaz", "article": [ { "article": "Malatya İklimi, Malatya, Türkiye'nin 81 ilinden biridir. Türkiye'nin en kalabalık 27. Şehri olarak geçer. Doğu Anadolu bölgesinin en büyük şehridir. Bölgenin Yukarı Fırat Bölümünde yer alır. Güney ve orta Anadolu'nun kesişme noktasında bulunur. İlk olarak Hitit döneminde kurulmuştur. O günden bu yana günümüze yeniden yapılıp değişime uğramıştır.

Malatya ilinde genel olarak karasal iklim koşulları geçerlidir. İlde yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu iklim özelliklerinin görülebildiği ilde denizden uzak olduğu için iklim serttir. Ancak Malatya ovasının çöküntü alanında son zamanlarda Karakaya ve diğer baraj göllerinin etkisi ile iklim yumuşayarak zaman zaman Akdeniz iklimi özelliklerini gösteren bir mikroklima özelliğine sahiptir. Bu bölgede genellikle sert kara iklimi hüküm sürmektedir. Kışlar soğuk ve uzun yazlar sıcak ve kurak geçer. İklimi etkileyen sıcaklık, yıllık olarak ortalama -25 ile,+41 derece arasında seyreder. Üç ay 30 derecenin üzerinde, kışın ise iki buçuk ay 0 derecenin altındadır. Senelik yağış ortalaması ise 380-400 arasında değişir.

Malatya'nın iklimini oluşturan en önemli durum ilin bitki örtüsüdür. Malatya ilinin topraklarının %54'ü çayır ve meralarla, %31'i ekili ve dikili arazi ile kaplıdır. Orman bakımından bu sayı çok azdır. Orman alanı sadece %1 kapsamaktadır. Buda Malatya ilinin ikliminden kaynaklanır. Geniş Malatya ovası bozkır görünümündedir. Akarsu çevreleri orman gibi uzanan kayısı bahçeleri ile kaplıdır. Malatya Toroslarında en çok meşe vadi yamaçlarında ise ardıç ağaçlarına rastlanır. Platosu ise çayır bakımından zengindir. Malatya ikliminde en çok dünyanın en nefis kayısıları da çok yetişir. Malatya'da en çok yağış sonbahar ve kış ayında görülür. Malatya ilinin iklimini oluşturan toprak oldukça kalın ve geçirimlidir. Bu özelliği ile sebebiyle tarım alanında sulama son derece önemlidir.

Malatya iklimi özellikleri nelerdir?

Bir yerin iklim koşullarını oluşturan sıcaklık, bitki örtüsü, atmosfer basıncı, rüzgâr, nem ve yağıştır. İklim şartları yıl içerisindeki değişimlerini Jenetik-dinamik faktörler yönetir. Jenetik-dinamik faktörler iklim olaylarının birlikte ilişkilerini düzenleyen planater faktörler ve bunların bağlı olduğu esasları yerel değişiklere uğratan Coğrafi faktörlerden oluşur. Bu iki faktörün karşılıklı işlevi iklim olaylarının doğuşu ve iklim özelliklerine katkı derecelerini ortaya çıkarmaktadır. Malatya'nın iklimini oluşturan diğer faktörlerden biri nemdir. İlin nemi düşük seviyelerde kendini göstermektedir. Nedeni ise denize uzak olmasıdır. İklimin bir diğer faktörü olan rüzgâr ise hız kademesine göre 6 m/sn'den daha az değere sahip olan rüzgârlar hafif rüzgâr kapsamına girmektedir.

" } ] }