{ "title": "Marmara Bölgesinin İklimi", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/marmara-bolgesinin-iklimi.jpg", "date": "20.01.2024 05:40:57", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Marmara Bölgesinin İklimi; Marmara bölgesinin iklim tipi geçiş iklimi özelliği gösterir. Akdeniz iklimi ile Karadeniz ikliminin kesişme noktasında yer alan Marmara bölgesinin iç kesimleri bozkır iklim tipindedir. Bu yüzden çeşitli iklimlerin etkisi altındadır. Sık değişim gösteren bir iklim yapısına sahiptir. Kesintisiz dağ engelleri olmadığından bölgedeki birçok alan Balkan yarımadasından gelen rüzgârlara açıktır. Bu özellikleri yüzünden Marmara İklimi kendine has bir geçiş iklimi özelliği geliştirmiştir. Bu farklılık birçok alanda Marmara bölgesinin yapısını etkilemiş, birçok farklı ürün birlikte yetiştirilebildiği için Türkiye'nin meyve ve sebze üretiminde 1. Sıraya yükselmiştir. Bu üretim yanında sanayileşmenin de gelişmesinin önünü açmış ve iklimin çeşitliliği sayesinde sanayi'de de en ileri bölge olmuştur. Diğer tüm bölgelerimizden daha küçük olan Marmara bölgesi birçok farklı iklimin etkisi altında kaldığından toprak verimliliği en yüksek bölge olabilmeyi başarmıştır. Turizm açısından daha canlı bir coğrafya olmasında Marmara bölgesinin farklı iklim yapısının etkisi vardır.

Özellikle Güney Marmara kıyıları bozulmuş Akdeniz iklimi etkilidir ve bitki örtüsü makiye benzer. Sahil kısmında Zeytinlikler bulunur Don olayları Akdeniz iklim kuşağında yer alan bölgelere nazaran daha sık yaşanır. Yaz kuraklığı ise nispeten daha hafiftir. Bu yönüyle her mevsimi yağışlı olan Karadeniz iklimden daha çok etkilenmiştir. Gökyüzü sık sık kapalı olduğundan sis olaylarına daha sık rastlanmaktadır. İç kesimlere gidildikçe ise karasallığın etkisi artar. Ergene havzası bozkırın etkisi altındadır.

En çok yağış aldığı aylar Aralık, Ocak ve Şubattır. En soğuk olduğu ayların sıcaklık ortalaması 5 santigrat derece kadardır. Marmara bölgesinde yıllık yağış miktarı en az olan il; Bilecik (446 mm); en çok yağış alan il ise Adapazarıdır (824 mm). Yıllık ortalama yağış miktarı 500-1000 mm arasında değişir. Bölgede kar yağışlı gün sayısı ortalama 10 gün kadardır. Kış aylarında sert ve soğuk havanın yanında hızı çok yüksek olan Lodos tipleri de görülür. Bölgenin hâkim rüzgârları Kuzey ve Kuzeydoğu'dan estiği halde sıcaklığın sıfırın altına düştüğü zamanlar çok az görülür. Bölgede ölçülen en düşük sıcaklık değerleri Bursa'da ölçülmüştür.

En sıcak olduğu aylar ise Mayıs sonu, Haziran, Temmuz ve Ağustos başlarıdır. Sıcaklık ortalamaları yaz ayı içinde 25-28 derece arasında değişir. Farklı iklim kuşaklarında yer alması iklim kuşaklarına bağlı değişen bitki örtüsünü de etkilemiştir. Marmara bölgesi iklimin sayesinde birçok farklı bitki türüne ev sahipliği yapar. Bölgenin güney kesimleri ve alçak bölgelerinde Akdeniz ikliminin bitki örtüsü yer alırken, yüksek bölgeler ve kuzeye bakan yamaçlarda geniş yapraklı ormanlar ve Karadeniz bitki örtüsü hakimdir. İç kesimlere gidildikçe bitki örtüsü bozkırlaşır. Son yıllarda sanayileşmenin etkisiyle Ormanlık alanlar tahrip edildiğinden karasal özellikler Karadeniz ikliminin olduğu alanları da etkilemeye başlamıştır. Bölgede ölçülen en yüksek sıcaklık değerleri ise Balıkesir'e aittir.
" } ] }