{ "title": "Muson İklimi Bitki Örtüsü", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/Muson-Iklimi-Bitki-Ortusu-95.jpg", "date": "21.01.2024 15:03:32", "author": "Feyyaz Aslan", "article": [ { "article": "Muson iklimi bitki örtüsü kışın yaprağını dökmekte olan geniş yapraklara sahip muson ormanları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ormanlarda ise en tipik olarak görülen ağaç türü tik ağacıdır. Bu iklimin tropikal iklim özelliklerine sahip olması; büyük yağmur bulutlarının, aralıksız yağışların ve güçlü rüzgârların olması bu iklimin görüldüğü yerlerde geniş ağaçlık alanların olması üzerinde etkili olmaktadır.

Muson iklimi bitki örtüsü oluşumunda yıllık basınç farklılıklarının büyük bir etkisi bulunmaktadır. Muson rüzgârlarının etkisi altında olduğunu görebildiğimiz Güney Çin, Güney Hindistan, Güneydoğu Asya, Mançurya ve Japonya gibi bölgelerde muson iklimlerinin görüldüğünü söyleyebiliriz. İklimlerinde özellikle coğrafik koşullara göre değişikliklerin yaşandığını görebildiğimiz muson ikliminde, bitki örtüsünün de bölgeden bölgeye bazı farklılıklar göstermesinin mümkün olduğunu görebiliyoruz. Bu bölgeler içerisinde kimi zaman yazın yeşillenen muson ormanlarını görmek mümkün olsa da bazı muson ülkelerinde de az yağışın olmasından ötürü savan bitki örtüsü ile karşılaşabilmek mümkündür.

Muson ikliminin görüldüğü yerler eğer kıyı kesimlerde bulunuyorsa kışın yaprağını döken ormanlarla karşılaştığımız muson iklimi bitki örtüsü söz konusu olduğunda karasal alanlarda kuzeye doğru ilerlendiği zaman savanlarla karşılaşabilmek mümkündür. Tik ağacı olarak da bilinen teak ağacı bu ormanların tipik ağacıdır. Bu ağaç, çift çenekliler arasında yer alır ve bu ağacın kerestesinden kaplama işlemleri esnasında yararlanılmaktadır. Doğal rengi sarı olan ağacın rengi zamanla kendiliğinden daha koyu bir hale gelebilmektedir. Daha çok güney ve güneydoğu Asya'ya özgü bir ağaç olmasına rağmen Karayipler ve Afrika gibi pek çok ülkede de yetiştirildiğini görebilmek mümkündür.
" } ] }