{ "title": "Muson İklimi", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/muson-iklimi.jpg", "date": "18.01.2024 23:49:26", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Muson iklimi; Tropikal iklim nitelikleri taşıyan, görkemli yağmur bulutları, ara vermeden yağış ve kuvvetli rüzgârlarıyla popüler bir iklim çeşididir.

Dünyanın en çok oranda yağış alan yeri, Hindistan'ın kuzeyindeki doğusunda bulunan Çerapunçi'dir. Muson yağmurları kuvvetli olabileceğinden, bilhassa karaya vurdukları sahil kesimlerinde önemli sel baskınlarına ve dev dalgalara sebep olurlar. Muson iklimseli, tropikal iklim nitelikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, ara vermeden yağış ve kuvvetli rüzgârları en başta iştirak eden özelliğidir.

Yaz mevsimleri yağışlı, kışlar kurak geçer. Bu istikametiyle savan iklimleri ile benzerlik gösterir. Hararet ortalaması tüm yıl 10 °C'nin üstündedir. Senelik hararet farkı Savan iklimine yönelik fazladır. Senelik yağış ölçüsü 1000-1500 mm civarındadır. Fakat sahil kesimlerde bu yağış ölçüsü çok fazla daha çok oranda olabilir. Dünyanın en çok oranda yağış alan yeri, Hindistan'ın kuzeyindeki doğusunda bulunan Çerapunçi'dir. Senelik 12000 mm yağış alabilmektedir. Hindistan'da su ve nehirler mukaddes sayılabilir, her yıl Muson mevsiminde nehirlerde törenler yapılır. Ganj nehri, bu törenlerin merkezini oluşturur. Nebat örtüsü kış mevsiminde yaprağını döken yayvan yapraklı muson ormanlarıdır. Muson ormanlarının genel ağacı ise tik ağacıdır. Muson, yaz ve kış aylarında çeşitli davranışlar işaret etmektedir. Hint yarımadasının Asya kıtâsını sıkıştırmasıyla büyüyen Himalaya Dağları Hint okyanusundan iştirak eden nemli ve göreceli olarak da sıcak olmayan ya da sıcak meydana iştirak eden havanın tüm yağışını benzer periyotlarla Hint anakarası üzerinde bırakmasına yöntem açmaktadır. Abd'nin Las Vegas kentini de içeren kesiminde, Asya musonuna yönelik uslu kalmakla beraber Abd kıtasına ilişkin Muson sistemi yer almaktadır. Yaz musonları, üç aylık bir dönemde gösterişli olur. Sıcak Olmayan meydana iştirak eden Hint Okyanusundan Anakara'ya gerçek esen nemli rüzgâr, alçak basınç sahası oluşturarak bol oranda yağış bırakır. Kış aylarında ise karadan denize gerçek serin ve kuru yapıt. Nisan-Eylül ayları aralarında Güney Asya'da siyah sıcaklığı ortalaması 45 derece iken, denizlerde hararet 25 derece olur. Muson yağmurları kuvvetli olabileceğinden, bilhassa karaya vurdukları sahil kesimlerinde önemli sel baskınlarına ve dev dalgalara neden olurlar. Muson iklimseli çok fazla yağışlı olur.

Muson ikliminin özellikleri nelerdir?

Muson rüzgârlarının etki sahalarında görülürler. -Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Çin, Japonya, Meksika körfezi, Doğu Afrika, Gine körfezi ve kuzeyindeki Avustralya.
Muson iklim konusunda olarak da yaz yağışları ilgi edilecek en önemli husustur. Güney doğu Asya Çin Japonya benzeri ibareler geçerse genellikle da muson iklimi etkilidir. Dünyanın en yağışlı yeri bu iklim kuşağı arasındadır.

Muson iklimsel, tropikal iklim nitelikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. En yağışlı iklimdir.

" } ] }