{ "title": "Sıcak İklimler", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/sicak-iklimler.jpg", "date": "21.01.2024 11:11:34", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Sıcak İklim; Dünya'nın herhangi bir yerinde hava birbirine benzemez. Bir gün açıktır, diğer gün rüzgârlı, sonraları ise don yapabilir. İklim, sıcaklık, yağmur, atmosfer de bulunan basıncı ve bunların yıl boyunca gösterdiği farklılıklar, gelişmeler şeklindeki olayların bütünüdür. Kürenin yüzeyinde bulunan muhtelif iklim çeşitleri yer alır. Dağılımları özellikle enleme, yani Güneş ışınlarının eğilimine göre değişir. Işınlar, dikine indikleri yerleri, epey eğik indiklere yerlere nazaran daha fazla ısıtır.

Bir bölgenin iklimi, uzun bir devre içerisinde atmosfer özelliklerinin belirli biçimde birleşmesiyle oluşur. Etki alanına ve zamanına göre de iklim koşulları dört kısma ayrılır: Yeryüzünün dolaşım kuşakları boyunca oldukça büyük bir alanı devamlı bir şekilde etkileyen koşullar iklim kuşağını oluşturur. Bu kuşak içerisinde bir kıtanın önemli olan bir bölümünü etkisi altına giren koşullar çevresel iklim adıyla belirlenir. Bu da daha kısa olan boyutlarda lokal olan iklim çevrelerine bölünür. Bir orman, kıyı gibi koşullar lokal iklim meydana getirir.

İklim kuşakları, ilk yaklaşımda, Ekvatora paralel kuşaklar şeklinde sıralanır. Sıcaklıklar ve yağışlar, başlıca iklim cinslerini belirleyen birçok model meydana getirerek değişiklikler oluşturur. Sıcak iklim, dönenceler arasında bulunan, mevsimler, sıcaklık değişiklikleri göstermez. Mevsim farklılıkları sadece yağış ve kuraklıktan anlaşılır. Bu, tropikal iklimdir. Kurak olan kış mevsimi, yağışlı olan yaz mevsimi ve sıcaklığın bütün mevsimde yüksekliğiyle oluşur. Ekvator iklimine geçilen aşağı enlemlere doğru daha kuraktır. Atmosfer dolaşımı, alize rüzgârlarının etkisi altında oluşur. Kıtaların batı cephelerinde, alizelerin yerin muson rüzgârı alır. Yağışların çok olmasına göre, bitki örtüsü, sık orman ile savana arasında farklılaşır.

Ekvatora yaklaşıldıkça kurak mevsim azalır ve Ekvator altında asla kalmaz. Bütün gün yağmur yağar. Bu ise Ekvator iklimidir. Senelik ortalama sıcaklıklar yüksektir. Ancak seneden seneye oldukça az farklılık gösterir. En sıcak ve en soğuk aylar arasında bulunan sıcaklık genliği de en son olan aşama düşüktür. En yüksek sıcaklık değişiklikleri gece birlikte gündüz arasındadır. Balta girmemiş olan ormanlardan buharlaşan suyun bir kısmı geri veren Ekvator yağışları büyük miktarda tropikler arası yakınsamanın neticesidir. Buna ek olarak, ısıl konveksiyon şeklinde değişik tedirginlik tipleri de ilave edilir.
" } ] }