{ "title": "Soğuk İklimler", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/soguk-iklimler.jpg", "date": "20.01.2024 11:12:26", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Soğuk İklimler

Soğuk iklimler, ülkemizde etkisini göstermese bile dünyanın birçok bölgesinde etkilerini bulundurmaktadır. Soğuk iklimleri adından da anlaşıldığı gibi oldukça soğuk geçen ve genellikle yaz aylarının bulunmadığı bölgelerdir. Bu iklim bölgelerinin soğuk olmasının en büyük nedeni tabi ki güneş ışıklarının bölgeye küçük açılar ile gelmesidir. Bu nedenle bölgeler son derece soğuk ve karlıdır. Bu bölgelerde tabi ki iklimin oldukça soğuk olması nedeni ile toprak yüzeyi tamamen buzlar ile kaplanmıştır. Bu nedenle toprakta herhangi bir bitki yetişimi mümkün olmaz ve bu durumda bitki örtüsü de bulunmaz. Sürekli olarak soğuk ve kış havasının olması nedeni ile soğuk iklimlerde herhangi bir mevsim belirtisi görülmez. Mevsimlerin görülmemesinin en büyük nedeni tabi ki havanın sürekli olarak soğuk ve kış havası olmasıdır. Soğuk iklim görülen bölgelerde bazen havalar normalden daha da ısınabilir. Fakat bu bölgelerin en sıcak zamanı bile oldukça soğuktur. Bu nedenle kış ayları oldukça soğuk ve karlı geçecektir. Bu duruma bağlı olarak soğuk iklimin görüldüğü bölgelerde çok fazla insan yaşamamaktadır. Dünyamızda 60 derece enlemlerinde soğuk iklimler karşılaşılabilir. Soğuk iklimler üç farklı gruba ayrılmıştır. Bunlar tundra iklimi, kutup iklimi ve yüksek dağ iklimidir.

1. Tundra İklimi

Bu iklimde soğuk kış etkileri görülse bile tabi ki az da olsa yaz iklimleri görülmektedir. Yazları bile oldukça serin geçen bu iklim tipinde yaz ayları ülkemizin kış ayları ile aynıdır. Bu nedenle yaz yok denecek kadar az görülür. Bu iklim tipinde ise kış boyu sürekli olarak kar yağışı görülür. Genellikle kutup bölgelerine yakın yerlerde bu iklim tipi son derece etkili olarak görülmektedir. Tundra ikliminde az da olsa topluluk grupları bulunmaktadır. Bu bölgelerin sürekli olarak kış olması nedeni ile insanlar yaşamlarını buna göre ayarlarlar. Bu iklim tipi, Asya ve Amerika'nın kuzeyinde bulunmaktadır. Bunun dışında Grönland adasının güney kıyılarında da soğuk iklimler arasında olan tundra iklimi görülmektedir.
2. Kutup İklimi

Soğuk iklimler arasında yine önemli bir sınıf olan kutup iklim adından da anlaşılabileceği gibi kutuplar ve çevresinde tundra ikliminden daha soğuk geçen bir iklim tipidir. Bu iklim tipinde soğuklar çok daha fazladır ve yağışlar genellikle kar şeklinde görülür. Yaz ayının olmadığı kutup iklimi soğuk iklimler arasında en başta gelmektedir. Havanın sürekli olarak soğuk olması nedeni ile kış koşulları geçerlidir. Bu bölgede kurak olan çöller bulunmaktadır. Tabi ki yağışın olmaması nedeni ile bu çöllere buz çölü adı verilir. Kutup ikliminde yaşam oldukça azdır.
3. Yüksek Dağ İklimi

Bu iklim tipi son zamanlarda araştırmalara göre soğuk iklimler arasına girmiştir. Adına bakıldığında bu iklimin nerelerde görüldüğü anlaşılabilir. GEnellikle yüksek dağlarda sürekli olarak soğuk iklim görülür. Bu bölgelerde yaz aylarında bile çok soğuk iklimler görülür.
" } ] }