{ "title": "Subtropikal İklim", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/subtropikal-iklim.jpg", "date": "23.01.2024 03:54:54", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Subtropikal iklim, dünyanın tropik kuşağının anında kuzeyindeki ve güney hududunda kuzeyindeki ve güney 23.5 °'paralellerinde bulunan Yengeç dönencesi ve Oğlak dönencesi ile sınırlanmış coğrafik bölgelerdir. 'Subtropikal' terimi tropikal ve astropikal kuşağa komşu meydana gelen ve çoğunlukla her 2 1/2 kürede 36 ve 44 paralelleri aralarında bulunan fakat bazen ek olarak üst paralellerde de görülebilen iklim bölgelerini anlam eder.

Savan (Subtropikal) İklimin Nitelikleri Nelerdir?

Önceki konularda detaylıca anlattığımız bu konuyu bu kez en gerekli meydana gelen özellikleriyle bir ek olarak veriyorum.

İklimin Adı: Savan (Subtropikal) İklim.

Görüldüğü Yerler: Güney Abd kıt'asıyla Afrika kıt'asının ortada kesimlerinde görülür. (Sudan, Çad, Nijerya, Mali, Moritanya, Brezilya, Venezuela, Kolombiya, Peru ve Bolivya benzeri ülkelerde etkilidir.) Genel olarak da 10 -20 derece kuzeyindeki ve güney enlemleri arası.

Yıllık Hararet Ortalaması: 20+ oC'un üzerindedir.

Yıllık Hararet Farkı: Senelik ve gündelik hararet farkı 10 oC yetersizdir.

Yıllık Yağış Miktarı: 1000 -1200 mm civarındadır.

Yağış Rejimi: Düzensizdir. Güneş ışınlarının ek olarak yüksek geldiği (Mart ve eylül) sıcak çağı yağışlı, senenin geriye kalanı kuraktır. Kışları kuraklığın sebebi canlı yüksek basıncın etkisinde kalmasıdır.

Yağış Tipi: Konveksiyonel (Yükselim) yağışlar görülür.

Akarsu Rejimi: Yağış rejimine ilişkili olarak da akarsular düzensiz rejime sahiptir.

Toprağın Çözünme Şekli: Rutubet ve yağış fazlalığına ilişkili olarak da kimyevi çözünme görülür.

Bitki Örtüsü: Nebat örtüsü yüksek boylu ot topluluklarından meydana gelen savan'dır. Ot gurupları içinde seyrek olarak da ağaçlar görülür.

Subtropikal bölgeler dünyanın tropik kuşağının anında kuzeyindeki ve güney hududunda kuzeyindeki ve güney 23.5 °paralellerinde bulunan Yengeç dönencesi ve Oğlak dönencesi ile sınırlanmış coğrafik bölgelerdir. Subtropikal' terimi tropikal ve astropikal kuşağa komşu meydana gelen ve çoğunlukla her 2 1/2 kürede 36 ve 44 paralelleri aralarında bulunan fakat bazen ek olarak üst paralellerde de görülebilen iklim bölgelerini anlam eder. Astropika.

İklime rağmen hararet değerleri belli bir süre ek olarak düşüktür (Senelik hararet değerleri 15° derece ile 18° derece içerisindedir) ve senelik hararet çeşitli ek olarak yüksektir. Astropikal iklimde görülmeyen kar yağışları ve don az ya da kimi zaman de olsa bu iklimde görülür.

Subtropikal İklimin Nitelikleri
Görüldüğü yerler: Ekvatoral iklim ile sahra iklimi aralarında görülür. (10? 20 kuzeyindeki enlemleri aralarında görülür) Afrika kıtasında Sudan ve Zambiya Güney Abd.

Yazları Yağışlı Tropikal İklimin (Savan İklimi) Natürel Nebat Örtüsü

Yaz yağışlarıyla yeşeren, uzunca boylu, gür ot topluluklarıdır. Bunlara savan ismi verilir. Savanlar aralarında yer yer kurakçıl ağaçlar görülür. Akarsu boylarında ise galeri ormanları görülür. Savanlardaki, minik akarsu boylarında görülür, çoğunlukla 50-100 m genişliğindedir.
" } ] }