{ "title": "Türkiye İklimi", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/turkiye-iklimi.jpg", "date": "23.01.2024 04:18:59", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Türkiye iklimi, iklim kuşaklarından ılıman nesil ile subtropikal nesil aralarında bulunur. Ülkemizin coğrafi konumu ve yer şekilleri sonucu olarak ikliminin, çeşitli özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yöntem açmıştır. Sahil yerlerinde denizlerin tesiriyle daha ılıman iklim nitelikleri görülür. Dağların yüksekliği ve uzanışı deniz tesirlerinin iç kesimlere erişmesini önler. Bu sebeple iç kesimlerinde karasal iklim nitelikleri görülür. Yurdumuz kuzeyindeki 1/2 küredeki ılıman iklim kuşağındadır. Çoğunlukla 4 mevsim vardır. Fakat denizlerin ve dağların tesiriyle iklim her yörede benzer geçmez.

Ülkemizde başlıca üç iklim tipi görülür.

Akdeniz iklimi

Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve bol yağışlıdır. En çok fazla miktarda yağış kış mevsiminde görülür. Natürel Bitki örtüsü makiler ve çam ormanlarıdır. Makiler her mevsim yeşil olan bodur bitkileridir. Keçiboynuzu, mersin, böğürtlen, delice, bodur meşe, defne, bodur ardıç. Benzeri çeşitleri vardır. Yurdumuzun Güney Marmara, Sahil Ege ve Akdeniz yerlerinde bu iklim karar sürer.

Karadeniz iklimi

Her mevsimi yağışlı ılıman tek iklimdir. Yazları serin, kışları ılık geçer. En çok fazla miktarda yağmurlar güzde yağar. Doğu Karadeniz kısmı ülkenin en yağmurlu yöresidir. Yurdumuzun en ormanlık alanı bu bölgedir.

Karasal iklim

Yazları sıcak ve kurak, kışları sıcak olmayan ve Kar yağışlıdır. Yağmurlar en çok fazla miktarda ilkbaharda yağar. İç Anadolu'da, az yağışlı, kışları sıcak olmayan yazları sıcak tek siyah iklimi vardır. Buralarda ilkbaharlar çok fazla miktarda harika olabilir. Doğu Anadolu'daki siyah ikliminde kışlar çok fazla miktarda katı ve uzunca geçer. Yurdumuzun en sıcak olmayan yöresi Erzurum-Kars civarıdır. Kış Mevsiminde sıcaklık eksik 45-47 derece olabilir. 7-8 Ay kış yaşanır. Güneydoğu Anadolu Kısmında ise yazları çok fazla miktarda sıcak geçtiğimiz tek siyah iklimi vardır. Yağışları çok fazla miktarda yetersizdir. Urfa, Mardin, Diyarbakır yöresinde yazın sıcaklığın 45 dereceye çıktığı olabilir. Siyah ikliminde yağışlar az olduğundan Toprak bozkır durumundadır. Bahar yağmurlarıyla yeşeren yamaçlarda nitelik renk çiçeklerin açar. Bodur yeşillikler görülür. Yaz kuraklığında tümü kurur. Ağaçlar fazladan fazla miktarda akarsu boylarındandır.
Türkiye İkliminde Gösterişli Etmenler

Matematik Konumu

Türkiye konumu bakımından güneş ışınlarının yüksek geldiği meydanın dışındadır.

Yer şekilleri (Yükselti, dağların uzanış istikameti ve bakı)

Ülkemizde yer şekillerinin farklılık göstermesinden ötürü az uzaklıkta iklim değişimi fazladır ve benzer tarihlerde çeşitli mevsim nitelikleri yaşanabilmektedir. Yükseltinin tesiriyle hararet Ülkemizde batıdan doğuya doğru azalır.

Bakı tesirinden ötürü dağlarımızın güneye bakanımız yamaçları tüm sene kuzeyindeki yamaçlarına yönelik daha sıcaktır.

Denize yönelik konum

Kıyı bölgelerde nem fazla miktarda olduğunda buralarda havada meydana iştirak eden geç ısınır, geç soğur.

Rüzgârların esme istikameti

Ülkemizde kuzeyden iştirak eden rüzgârlar sıcaklığı düşürürken, güneyden gelenler sıcaklığı artırır.

Basınç merkezleri

Türkiye çevresinde meydana gelen basınç merkezleri de rüzgâr ve yağış rejimi üstünde gösterişli olmaktadır.
" } ] }