{ "title": "Türkiyede Görülen İklim Tipleri", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/turkiyede-gorulen-iklim-tipleri.jpg", "date": "19.01.2024 22:44:40", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Türkiye'de görülen iklim tipleri

İklim dünya üzerinde çok çeşitlilik gösteren, bir yerde bitki örtüsünü, yağışı ve hatta tarımı bile etkileyen en önemli bir faktördür. İklim bulunduğun yerin enlemine, yükselti ve yer şekillerine bağlıdır. Bu faktörler değiştikçe her bölgede farklı ilkim yapısı oluşur.

Türkiye'de ise tsubtropikai ve ılıman kuşakları arasında yer alır. Bulunduğu konumdan dolayı Türkiye'de çok farklı yer şekilleri ve farklı iklim tipleri vardır. Kıyılarımızda denizlerin etkisiyle ılıman bir iklim oluşurken, iç kesimlerde ise karasal bir iklim görülür. Ülkemizde dağların uzanışı da iklim farklılığı oluşturmaktadır. Dağların denize paralel uzandığı bölgelerde, denizin ılıman etkisi, iç kesimlere oluşmaz ve iç bölgelerde karasal iklim vardır.

Ülkemizde, iklim çeşitliliği bakımından çok şanslı olup, Akdeniz iklimi, karasal iklim ve Karadeniz iklimi görülmektedir.

Akdeniz iklimi, yaz aylarının sıcak ve kurak geçtiği, kış aylarında ise daha ılıman ve daha hafif yağışlı bir iklim görülmektedir. Akdeniz ikliminde maksimum yağış kış aylarında yaşanır. Yaz ayları ile kış ayları arasında çok farklılık vardır. Günlük sıcaklık farkları çok azdır. Yıllık sıcaklık ortalamasına bakıldığında, kış aylarında ortalama sıcaklık 11 derece iken, yaz aylarında ise sıcaklık 35 derecenin üzerindedir. Yıllık sıcaklık ortalaması yüksek olup 20 dereceyi bulmaktadır. Akdeniz kıyılarında daha çok gözükmesine rağmen, Ege ve Marmara bölgesinin kıyı kesimlerinde de Akdeniz iklimi görülmektedir. Ege bölgesinin dağlarının uzanış yönü itibarı ile Ege bölgesinin iç kesimlerinde de Akdeniz iklimi görülmektedir. Yine aynı şekilde Marmara bölgesinde Akdeniz iklimi görülür, ancak bu bölgede kış ayları biraz daha sert geçmektedir. Hatta Akdeniz iklimi özelliklerinden birisi olmayan kar yağışı, Marmara bölgesinde görülmektedir. Bu iklimin bitki örtüsüne bakıldığında, karakteristik bitkisi makiler yer almaktadır. Maki bitkileri ise defne, mersin, kekik gibi bitkiler vardır. Ülkemizde Akdeniz iklimine bağlı olarak turunç meyveleri yetişmektedir. Portakal, mandalina, limon bu bölgelerde yetişir. Anamur muz üretimi bakımından ülkemizde ilk sırada yer almaktadır.

Karadeniz iklimi, adını Karadeniz'den alan bu iklim tipi, daha çok ülkemizde Karadeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde etkisini sürdürür. Karadeniz ikliminde hemen hemen her mevsimde yağış görülmektedir. En az yağış ilk bahar aylarında düşmektedir. Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölümleri en fazla yağış alan yer arasındadır ve daha çok sonbahar aylarında yağışlar daha çoktur. Orta Karadeniz ise daha çok kış aylarında en çok yağışı alır. Karadeniz ikliminin doğal bitki örtüsü, sık ormanlardır. Ülkemizde çok yağış alan yerler olduğu için çay, fındık bu bölgede yetiştirilir. Son zamanlarda ise kivi üretimi artmaya başlamıştır. Karadeniz dağlarının yüksek kesimlerinde ise Alpin çayırları yer almaktadır.

Karasal iklim, ülkemizde en çok görülen ve en yaygın bölgede görülen iklim çeşididir. Başta Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde bu iklim tipinin etkisi çoktur. En kurak iklim Karasal iklim olup, kış aylarında çok sert geçer soğuk ve kar yağışı çok etkilidir. Yaz ayları ise çok kurak geçmekte ve en çok sıcaklık bu aylarda görülmektedir. En çok yağışı ise ilk bahar aylarında almaktadır. Karasal iklimin genel bitki örtüsü bozkırdır.
" } ] }