{ "title": "Yeni Zelanda İklimi", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/Yeni-Zelanda-Iklimi-29.jpg", "date": "19.01.2024 18:38:24", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Yeni Zelanda İklimi, Yeni Zelanda iklimi, çeşitli iklim tiplerini bir arada bulundurur. Yeni Zelanda iklimi, iklim tipinin çeşitliliği nedeniyle çam ormanları, yağmur ormanları, yer yer bataklık ve buzullara neden olmaktadır. Yeni Zelanda ikliminde, pek çok bölgede şiddetli yağışlar görülmektedir. Yeni Zelanda ikliminde, South Island Bölgesi'nin Batı yakası şiddetli yağışlara ev sahipliği yapmaktadır. Yeni Zelanda ikliminde, Cook, Taranaki Dağı ve Milfort Sound yılın çok az güneş gören yerleridir. Ani sağanak yağışlı bölgelerde çok yaygındır. Bu bölgelerde pek çok yerde beş yüz santimetre yağış almaktadır. Yeni Zelanda ikliminde, aşırı yağışlara bağlı olarak sel baskınları yaygın ve tehlikeli bir boyuttadır. Yeni Zelanda ikliminde Ekim ayında bazı şehirlerde ciddi şekilde sel baskınları olmaktadır. Bu bölgelerde Radyo ve yayın kanalları bu tarz doğal afetlere karşı erken uyarı sistemine sahiptirler. Yeni Zelanda ikliminde, ülkenin Doğu yakasında ise tam tersi kuru bir hava hakimdir. Yaz aylarında kuraklık görülmesi de olasıdır. Yeni Zelanda ikliminde, ortalama olarak Auckland'da kışın on iki yazın ise altı gün yağmur yağmaktadır.

Yeni Zelanda'da İklimi ve Sıcaklık Farkları

Kıyı kesimlerde sıcaklık farkları çok fazla değildir. İç ve dağlık bölgelerde hava sıcaklığı kar yağacak seviyeye kadar düşer. Dağlık alanlar dışında Yeni Zelanda'da sıcaklık ortalama derecededir. Auckland'da yazın ortalama en yüksek sıcaklık yirmi üç derece iken, Christchurch bir iki derece daha soğuk olur. Bu şehirlerde kışın görülen en yüksek sıcaklık on beş ile on bir derece arasındadır. Aralık-ocak gibi ara sıra sıcak dalgaları görülür. En yüksek ortalama sıcaklık en kuzeydeki Kaitaia'da görülür. Kaitaia'da günlük ortalama sıcaklık 16.3 santigrat derece olarak ölçülmüştür. Yeni Zelanda ikliminin karakteristik özelliği sürekli esen rüzgârlar sayesinde havanın hep temiz olmasıdır. Wellington, Auckland ve Christchurch en şiddetli rüzgârların olduğu yerlerdir. Dağlık alanlar rüzgâr kıyıya göre daha sert esmektedir. Arthur's pass'da rüzgâr ve yağmur fazla miktarda görülür. Ülkenin Doğu yakasına vardığımızda kuru hava ile karşılaşabiliriz. Her iki adanın da nüfusunun büyük bölümünün yaşadığı Doğu yakası genellikle kurudur. Bazı yerlerde yazın kuraklık da yaşanır. Bölgeler arasındaki sıcaklık farkları yağış farkları kadar göze çarpmamaktadır. İki adanın da dağlık iç bölgeleri Haziran'dan sonra kayak yapmaya yetecek kadar kar yağışı almaktadır. Dağlık alanlar dışında Yeni Zelanda'da sıcaklık orta derecededir.

Yeni Zelanda iklimi, Güney yarım kürede Ekvator'un güneyinde olması nedeniyle mevsimlerin Kuzey yarım kürenin tam tersi olması anlamına gelmektedir. En sıcak aylar Ocak ve Şubat, en soğuk aylar ise Haziran ve Temmuzdur. Yeni Zelanda iklimi, ılıman bir iklime sahip olup ülkenin Kuzey kesimleri subtropikal iklim etkisi altındadır. Kışın Güney adasının iç kesimleri eksi on dereceye kadar düşerken, Okyanus kıyıları daha yumuşak ve yağışlı bir iklime sahiptir. Yazıları yirmi, otuz üç derece arasında olup oldukça güneşlidir. İyi günler.

" } ] }