{ "title": "Yeryüzündeki İklim Tipleri", "image": "https://www.iklim.gen.tr/images/Yeryuzundeki-Iklim-Tipleri-32.png", "date": "19.01.2024 15:46:54", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Yeryüzündeki iklim tipleri, Yeryüzünde neredeyse her kıtasında kendine has iklim tipi görülmektedir. Fakat benzer tarzdaki iklim kuşaklarına sahip olan alanlar büyük iklim kuşaklarını oluşturmaktadır. Yeryüzünde kilometrelerce sahaları etkileyen büyük iklim alanlarına makroklima denilmektedir. Yeryüzündeki iklim tiplerilerini inceleyecek olursak üç gruba ayrılmaktadır. Bu iklimler ılıman, sıcak ve soğuk olmak üzere üç gruba ayrılır.

Yeryüzündeki iklim tipleri

Sıcak iklimler

Ekvatoral iklim: Yıllık olarak sıcaklık ortalaması 25 derecenin üstünde seyreder. Sıcaklık farkı günlük ve yıllık olarak 1-2 derece civarındadır. Ekvator çevresinde 0 ve 10 enlem arasında yer almaktadır. Amazon ve Kongo havzasından, Gine körfezi kıyıları civarındaki bölgelerde ve Malezya, Endonezyada etkili olmaktadır.

Tropikal iklim (Subtropikal-savan): Yeryüzünde 10-30 kuzey ve güney enlemlerinde bu iklim çeşidi görülmektedir. Sudan, Nijerya, Moritanya, Çad, Mali, Brezilya, Venezuela, Peru, Bolivya, Kolombiya ülkelerinde etkili olmaktadır. Yıllık olarak sıcaklık ortalaması 20 derece üstünde olmaktadır.

Muson iklimi: Yıllık olarak basınç farkına bağlı bir şekilde oluşmaktadır. Güney Çin, Güney Hindistan, Güneydoğu Asya, Mançurya, Japonya gibi ülkelerde bu iklim görülmektedir. Ayrıca mason rüzgârları da etkilidir. Ortalama sıcaklığı 15-20 derece civarındadır. Yıllık oluşan sıcaklık farkı 10 derecedir.

Çöl iklimi (Sıcak ve kurak iklim): Yer yüzündeki iklim tiplerinden çöl ikliminin görüldüğü ülkeler Ortadoğu'da Necef, Afrika'da Sahra, Asya'da Gobi, Taklamakan, Güney Afrika'da kalahari, Namib, Avusturalya'da Gobbon, Gibson, Amerika'da Patagonya, Peru ve Atacamadır. Gündüz ile gece arasında sıcaklık farkı çok fazladır. Günlük olarak sıcaklık 50 dereceyi bulur.

Ilıman iklimler

Akdeniz iklimi: bu iklim tipin görüldüğü yerler Güney Afrika Kap bölgesi, Şilinin orta kesimler, Avusturya'nın Güneybatısı ve Kuzey Amerika'da Kaliforniya'da etkilidir. Ülkemizde bu iklim tipinin etkisindedir. Yıllık olarak ortalama 18 derecedir. En sıcak 28-30, en soğuk 8-10 derece civarındadır. Yazları kuraktır. Kışları yağışlıdır.

Okyanusal iklim: Okyanusal iklim 30 ile 60 derece enlem arasında ve karalarda batı kısmının kıyılarında görülür. Batı Kanada, Batı Avrupa, Güney Alaska kıyıları, Avusturya'nın kuzeydoğusu, Alaska kıyıları ve yeni Zelanda etkili bir ikim türüdür. Yıllık olarak en sıcak ay ortalaması 24-25 derecedir. En soğuk ay ise 5-6 dereceyi bulmaktadır.

Karasal iklim: bu iklim 30-65 derece enlemde görülmektedir. Sibirya, Doğu Avrupa ve Kanada'da yaygındır. Karaların denizden uzak kısımlarında görülür. En soğuk ayın derece ortalaması -10 derecedir.

Step iklim: Yeryüzündeki iklim tiplerinden biri olan step iklimi kendi içinde üçe ayrılır. Tropikal step iklimi, orta kuşak step iklimi ve subtropikal step iklimidir. Tropikal çöl iklimine geçiş bölümlerinde, subtropikal çöl ikliminden Akdeniz iklimine geçiş kısımlarında, orta kuşak ise çöl etraflarından Akdeniz ikliminden karasal iklime geçiş kısmında görülür.

Soğuk iklimler

Tundra iklimi (Kutup altı iklimi): Sibirya, Grönland adası, Kanada kuzeyinde, İskandinavya yarımadasında görülmektedir. Yıllık olarak en sıcak ay ortalaması 10 dereceyi geçmemektedir. Kış aylarında -30 ve -40 derecelere inmektedir.

Kutup iklimi: Yeryüzündeki iklim tiplerini içerisinde kutup bölgelerinde ve Gröland adasının iç kesimleri ve Antarktika'da da etkili olan kutup iklimidir. Yıllık olarak sıcaklık farkı 30 derece civarındadır.

" } ] }