Dünya İklim Haritası Türleri ve Özellikleri
08 Temmuz 2024

Dünya İklim Haritası Türleri ve Özellikleri

Dünya İklim Haritası

Dünya'nın farklı bölgeleri, çeşitli coğrafi özelliklere sahip olduklarından her bölge kendine özgü iklim özellikleri geliştirmiştir. Bazı bölgelerde yüzlerce kilometrelik sahaları etkileyen büyük iklim grupları bulunmaktadır. Bu geniş çaplı iklim türlerine makroklima denir. Makroklima iklimler içinde ise yerel farklılıklar gösteren, özel koşullara sahip iklim alanları vardır. Bu tür iklimler mikroklima olarak adlandırılır. Mikroklima iklimlerine örnek olarak, Iğdır'da pamuk tarımı yapılması ve Rize'de turunçgil yetiştirilmesi gösterilebilir. Dünya İklim Haritaları hazırlanırken, mikroklima iklimler baz alınmaz; makroklima iklimlere göre haritalar oluşturulur ve iklim kuşakları belirlenir.

Sıcak İklimler

Dünya iklim haritasında, sıcak iklimler arasında ekvatoral iklim önemli bir yer tutar. Ekvatoral iklim, 10 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görülür. Özellikle Amazon, Kongo havzaları, Malezya, Endonezya, Filipinler, Papua Yeni Gine gibi bölgelerde etkilidir. Konveksiyon iklimleri, ısınan havaların yükselerek soğuması ile oluşur ve ekinoks tarihlerinde maksimum düzeye ulaşır. Ekvatoral iklimlerde genel olarak sıcaklık ve nem oranı yüksektir. Ekvator ikliminin yaygın olarak görüldüğü yerler arasında Afrika, Kongo Havzası, Endonezya adaları ve Gine Körfezi kıyıları bulunmaktadır.

Ekvatoral Bölgeler

Ekvatoral bölgelerde, 1000 metre altındaki alanlarda sık sık orman örtüleri, makiler, bataklıklar, yüksek sıcaklıklar, nem, buharlaşmalar ve yağışlar sebebiyle nüfus yoğunluğu genellikle düşüktür. Muson iklimi ise muson rüzgarlarının etkili olduğu güney ve güneydoğu Asya bölgelerinde yaygındır. Avustralya'nın kuzeyinde ve doğu Afrika'da, özellikle Madagaskar adasında da muson iklimi etkisini gösterir.

Muson İkliminin Özellikleri

  • Muson rüzgarları nedeniyle bu iklimde yaz mevsimi yağışlı, kış mevsimi ise kuraktır.
  • Bu yönüyle muson iklimi, savan iklimi ile benzerlik gösterir.
  • Sıcaklık ortalamaları tüm yıl boyunca 10 santigrat derecenin üzerindedir.
  • Muson iklimi ile savan iklimi arasındaki sıcaklık farkı diğer iklimlere kıyasla daha fazladır.
  • Yıllık yağış miktarları 1000-2000 milimetre arasında olabilir.
  • Kıyı kesimlerinde yağış miktarları genellikle daha düşüktür.
  • Muson ikliminin bitki örtüsü, kış aylarında ağaçların yapraklarını döker.
  • Yapraklar geniştir ve bu nedenle geniş yapraklı muson ormanları görülür.

Çöl İklimleri

Çöl iklimleri, sıcak ve kurak koşullarıyla bilinir. Sıcaklık dereceleri oldukça yüksektir ve yağış miktarları yok denecek kadar azdır, genellikle 130 milimetrenin altındadır. Bunaltıcı ve kavurucu sıcaklıklar, çöl bölgelerinde yağış eksikliğinden kaynaklanan kuraklığı ön planda tutar. Çöl iklimlerinde nem oranı çok düşüktür ve belirli yağışlar yoktur. Çöl fırtınaları hortum şeklinde olabilir. Çöl ikliminin doğal bitki örtüsü kurak, ot ve çalılardan oluşur. Kaktüsler yağmur sularını gövdelerinde biriktirdikleri için çöl ikliminde yaygın olarak yetişir. Sıcaklık farkları belirgindir ve bu durum kayaların fiziksel olarak parçalanmasına yol açar. Vahalar, akarsu boylarında ve büyük su kaynakları yanında gelişmiştir. Çöl iklimlerinin görüldüğü yerler arasında Arabistan, Meksika çölleri, Kaliforniya, Kolorado ve Fas gibi bölgeler bulunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Coğrafya İklim Bilgisi

Coğrafya İklim Bilgisi

Ekvatoral İklim Türleri ve Özellikleri

Ekvatoral İklim Türleri ve Özellikleri

Çin İklimi Türleri ve Özellikleri

Çin İklimi Türleri ve Özellikleri

Ilıman Karasal İklim Özellikleri

Ilıman Karasal İklim Özellikleri

İklimin İnsan Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

İklimin İnsan Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Güncel

İstanbul İklimi Türleri ve Özellikleri

İstanbul İklimi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Yeni Zelanda İklimi ve Sıcaklık Farkları

Yeni Zelanda İklimi ve Sıcaklık Farkları

Güncel

Endonezya İklimi Özellikleri

Endonezya İklimi Özellikleri