Muson İklimi Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Muson İklimi Türleri ve Özellikleri

Muson İklimi

Muson iklimi, tropikal iklim nitelikleri taşıyan, yoğun yağmur bulutları, sürekli yağışlar ve güçlü rüzgârlarla kendini gösteren bir iklim türüdür.

Muson İkliminin Coğrafi Dağılımı

Dünyanın en çok yağış alan yeri, Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Çerapunçi'dir. Muson yağmurları kuvvetli olabileceğinden, özellikle karaya vurdukları sahil kesimlerinde önemli sel baskınlarına ve dev dalgalara sebep olurlar. Muson iklimi, Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Yoğun yağmur bulutları, sürekli yağışlar ve güçlü rüzgârlar bu iklimin başlıca özellikleridir.

Muson İkliminin Özellikleri

Yaz mevsimleri yağışlı, kışlar kurak geçer. Bu yönüyle savan iklimi ile benzerlik gösterir. Yıllık sıcaklık ortalaması tüm yıl 10°C'nin üstündedir. Yıllık sıcaklık farkı savan iklimine göre daha fazladır. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm civarındadır. Ancak sahil kesimlerinde bu yağış miktarı çok daha yüksek olabilir. Dünyanın en çok yağış alan yeri, Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Çerapunçi'dir ve yıllık 12000 mm yağış alabilmektedir. Hindistan'da su ve nehirler kutsal sayılabilir, her yıl muson mevsiminde nehirlerde törenler yapılır. Ganj nehri, bu törenlerin merkezini oluşturur. Bitki örtüsü kış mevsiminde yaprağını döken yayvan yapraklı muson ormanlarıdır. Muson ormanlarının genel ağacı ise tik ağacıdır.

Muson Rüzgarlarının Etkisi

Muson, yaz ve kış aylarında farklı davranışlar gösterir. Hint yarımadasının Asya kıtasını sıkıştırmasıyla yükselen Himalaya Dağları, Hint Okyanusu'ndan gelen nemli ve görece sıcak havanın tüm yağışını Hint anakarası üzerinde bırakmasına neden olur. ABD'nin Las Vegas kentini de içeren bölgede, Asya musonuna benzer bir muson sistemi bulunmaktadır. Yaz musonları, üç aylık bir dönemde yoğun yağışlar getirir. Hint Okyanusu'ndan gelen nemli rüzgâr, alçak basınç alanı oluşturarak bol miktarda yağış bırakır. Kış aylarında ise karadan denize doğru serin ve kuru rüzgârlar eser. Nisan-Eylül ayları arasında Güney Asya'da kara sıcaklığı ortalaması 45°C iken, denizlerde sıcaklık 25°C olur.

Muson İkliminin Özellikleri Nelerdir?

Muson rüzgârlarının etkili olduğu bölgelerde görülür:
  • Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Çin, Japonya, Meksika Körfezi, Doğu Afrika, Gine Körfezi ve kuzeyindeki Avustralya.
  • Yıllık sıcaklık ortalaması yaklaşık 20°C kadardır.
  • Yıllık sıcaklık farkları 10°C'yi geçmez.
  • Yağış rejimi düzensizdir. Yazlar yağışlı, kışlar kuraktır.
  • Yağışlı ve kurak mevsimi muson rüzgârlarının esiş yönü belirler. Yazın denizden karaya, kışın ise karadan denize doğru eserler.
  • Yıllık yağış miktarı yaklaşık 2000 mm civarındadır. Yağış miktarı 10000-12000 mm'ye kadar çıkabilmektedir (Çerapunçi).
  • Yağışlar orografik kökenlidir.
  • Yağış miktarı yükselti faktörüne bağlı olarak değişir.
  • Yüksek yerler daha fazla yağış alır.
  • Dünyanın en çok yağış alan yerleri Muson Asyası'dır.
  • Bu iklimde bulunan adalar her mevsim yağış alır ve rejimleri düzenlidir.
  • Bitki örtüsü yazın yeşillenen yayvan yapraklı ormanlardır. Yağışın azaldığı yerlerde savanlar görülür.
  • Muson iklimini savan ikliminden ayıran en belirgin özellik, yağış grafiğindeki yaz yağışlarının çok yüksek olmasıdır (50-60 cm civarında).
  • Muson ikliminin bitki örtüsünden de anlaşılacağı üzere, yağışın düşmesi savan iklimini ortaya çıkarır.
Muson iklimi konusunda yaz yağışları en önemli husustur. Güneydoğu Asya, Çin ve Japonya gibi bölgelerde genellikle muson iklimi etkilidir. Dünyanın en yağışlı yeri bu iklim kuşağı arasındadır.

Muson iklimi, tropikal iklim nitelikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir ve en yağışlı iklim türüdür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Soysan

20 Mayıs 2024 Pazartesi

bu iklim nerelerde daha yoğun görülüyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Soysan, bu iklim genellikle ekvator ve çevresindeki bölgelerde daha yoğun olarak görülüyor. Bu bölgelerde yıl boyunca sıcaklık ve nem oranı yüksek olur.

2. Cevap
cevap

Şevket

Tropikal bölgelerde daha çok yoğun bir şekilde görülmektedir. Daha çok balta girmemiş ormanlar şeklinde tabir edilen özel bölgelerde Muson iklimi görülmektedir. Özellikle de Hindistanın kuzeyinde en çok yağmur buraya düşmektedir. Ayrıca Güneydoğu ve Doğu Asyada Muson iklimine sık sık rastlanılmaktadır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İsveç İklimi Yağış

İsveç İklimi Yağış

İklim Kuşakları Nelerdir?

İklim Kuşakları Nelerdir?

Coğrafya İklim Bilgisi

Coğrafya İklim Bilgisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Japonya İklimi Türleri ve Özellikleri

Japonya İklimi Türleri ve Özellikleri

Sıcak İklimler Nelerdir?

Sıcak İklimler Nelerdir?

Büyük İklim Tipleri Türleri ve Özellikleri

Büyük İklim Tipleri Türleri ve Özellikleri

Denizli İklimi Türleri ve Özellikleri

Denizli İklimi Türleri ve Özellikleri

İklim Türleri ve Özellikleri

İklim Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kutup İklimi Türleri ve Özellikleri

Kutup İklimi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Malatya İklimi Özellikleri

Malatya İklimi Özellikleri