Soğuk İklimler Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Soğuk İklimler Türleri ve Özellikleri

Soğuk İklimler

Soğuk iklimler, dünya üzerindeki birçok bölgede etkisini göstermektedir. Bu iklimler, adından da anlaşılacağı gibi oldukça soğuk geçen ve genellikle yaz aylarının bulunmadığı bölgelerdir. Soğuk iklimlerin en büyük özelliği, güneş ışınlarının bölgeye küçük açılar ile gelmesidir. Bu nedenle bu bölgeler son derece soğuk ve karlıdır. Ayrıca, soğuk iklimlerin etkisiyle toprak yüzeyi tamamen buzlarla kaplanmıştır. Bu durum, bitki örtüsünün yok denecek kadar az olmasına neden olur. Sürekli olarak soğuk ve kış havasının hakim olması nedeniyle bu bölgelerde mevsim değişiklikleri görülmez. Soğuk iklimlerin görüldüğü bölgelerde bazen hava sıcaklıkları normalden daha yüksek olabilir, ancak bu dönemler bile oldukça soğuktur. Bu nedenle, kış ayları çok soğuk ve karlı geçer. Bu iklim koşullarının etkisiyle soğuk iklimlerin görüldüğü bölgelerde insan yerleşimi oldukça azdır. Dünya üzerinde 60 derece enlemlerinde soğuk iklimler yaygındır. Soğuk iklimler üç farklı gruba ayrılmaktadır: tundra iklimi, kutup iklimi ve yüksek dağ iklimi.

1. Tundra İklimi

Tundra ikliminde kış ayları oldukça soğuk geçse de, az da olsa yaz ayları görülmektedir. Yazlar bile serin geçen bu iklim tipinde, yaz ayları ülkemizin kış aylarına benzer. Bu nedenle yaz ayları yok denecek kadar az görülür. Tundra ikliminde kış boyunca sürekli olarak kar yağışı görülür. Genellikle kutup bölgelerine yakın yerlerde bu iklim tipi etkilidir. Tundra ikliminde az da olsa insan toplulukları bulunmaktadır. Bu bölgelerin sürekli olarak kış olması nedeniyle insanlar yaşamlarını buna göre ayarlarlar. Tundra iklimi, Asya ve Amerika'nın kuzeyinde, ayrıca Grönland adasının güney kıyılarında görülmektedir.

  • Yaz ayları bir ya da iki ay sürer.
  • Toprak donuk olduğu için bitki örtüsü yoktur.
  • Yıllık yağış miktarı 250 mm kadar azdır.
  • En yüksek sıcaklık 10 dereceyi geçmez.

2. Kutup İklimi

Kutup iklimi, adından da anlaşılabileceği gibi kutup bölgelerinde ve çevresinde tundra ikliminden daha soğuk geçen bir iklim tipidir. Bu iklimde soğuklar çok daha fazladır ve yağışlar genellikle kar şeklinde görülür. Yaz ayının olmadığı kutup iklimi, soğuk iklimler arasında en başta gelmektedir. Havanın sürekli olarak soğuk olması nedeniyle kış koşulları hakimdir. Bu bölgede kurak olan çöller bulunur ve bu çöllere "buz çölü" adı verilir. Kutup ikliminde yaşam oldukça azdır.

  • Güneş ışınları yıl boyunca bu iklimin görüldüğü yerlerde küçük açılar ile gelir.
  • Gece ve gündüz arasındaki zaman farkı oldukça azdır.
  • Bitki örtüsü don nedeniyle bulunmaz.
  • Sıcaklık kimi zaman -60 dereceye kadar düşer.

3. Yüksek Dağ İklimi

Yüksek dağ iklimi, son zamanlarda yapılan araştırmalarla soğuk iklimler arasında sınıflandırılmıştır. Adından da anlaşılacağı gibi bu iklim tipi yüksek dağlarda görülür. Bu bölgelerde yaz aylarında bile soğuk iklim koşulları hakimdir.

  • Sürekli olarak soğuk geçer ve sıcaklık ortalaması 10 dereceyi geçmez.
  • Bitki örtüsü, yüzeyin karlarla kaplı olması nedeniyle yoktur.
  • Bu iklimin görüldüğü yerlerde basınç yüksek, oksijen ise düşüktür.

Sonuç

Soğuk iklimler, dünya üzerinde belirli bölgelere özgü olup, yaşam koşulları oldukça zordur. Güneş ışınlarının küçük açılar ile gelmesi, yıl boyunca düşük sıcaklıkların hâkim olmasına neden olur. Tundra, kutup ve yüksek dağ iklimleri olarak üçe ayrılan soğuk iklimler, bitki örtüsünün yokluğu ve sert kış koşulları ile karakterizedir. Bu iklimlerin etkili olduğu bölgelerde insan yerleşimi azdır ve yaşam koşulları oldukça zordur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Endonezya İklimi Özellikleri

Endonezya İklimi Özellikleri

Güncel

İklim Tipleri Türleri ve Özellikleri

İklim Tipleri Türleri ve Özellikleri